Bijgewerkt: 24 maart 2023

Glasobjecten van Bernard Heesen in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
03-07-2017

Van 13 juli tot en met 24 september 2017 toont Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling van Bernard Heesen, onder de noemer: 'Van Kleurenpracht naar Pronkbokaal - Een reflectie.'

Bernard Heesen is de belangrijkste en meest invloedrijke glasblazer en -kunstenaar van Nederland. Opgeleid als architect werd Bernard door zijn vader, Willem Heesen, te hulp geroepen om mee te helpen in de glasblazerij de Oude Horn in Acquoy. Dit deed hij zonder enige kennis van het glas en het glasmakersvak. Niet gehinderd door de ballast van de traditie van het ambacht, begon hij zijn zoektocht in het glas die tot de dag van vandaag voortduurt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Glaskunstenaar Bernard Heesen in het Museum Jan van der Togt op 28 maart 2012


Deze grote overzichtstentoonstelling toont hoogtepunten uit diverse periodes uit het oeuvre van Bernard Heesen (1958). Zo is er vroeg werk te zien als de glazen “Stenen” en de film van een expeditie naar de Etna, 30 jaar geleden, in een poging bollen te blazen uit vloeibare lava. Dat moment was voor Heesen de reden om definitief voor het kunstenaarschap te kiezen. Vanzelfsprekend worden er topstukken getoond uit zijn serie 'Encyclopaedische gewrochten'met grote geblazen arabesken en zwarte spiegels en zijn 'Schimmelvazen'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Bernard Heesen: Slabak - geblazen glas- 2012


REFLECTIE. Bernard Heesen geeft zelf een visueel commentaar op zijn oeuvre door nieuw geblazen werk te maken. Zelf zegt hij hierover: 'De productie is nauw gekoppeld aan het kunnen van dat moment; in die zin is er een duidelijke lijn in mijn oeuvre te zien. Het is interessant om te onderzoeken in hoeverre de techniek van het maken bepalend is geweest bij het ontstaan der dingen.' Voor de tentoonstelling worden bruiklenen aangevraagd van diverse musea als Gemeentemuseum Den Haag, Nationaal Glasmuseum Leerdam en het Rijksmuseum Twenthe en uit verschillende particuliere collecties.Gelijktijdig met de tentoonstelling in Museum Jan van der Togt is er in het Nationaal Glasmuseum Leerdam de expositie 'Kleurenleer' van Bernard Heesen te zien, en in Fort Asperen de tentoonstelling 'Glass, European Roots'. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54 Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 8 Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.