Bijgewerkt: 2 mei 2024

Goed voor Amstelveen wil bestaanszekerheid voor Wajong-ers

Nieuws -> Politiek

Bron: Goed voor Amstelveen
05-12-2023

Goed voor Amstelveen ziet dat mensen met een wajong uitkering in armoede dreigen te vallen. De Wajong-uitkering is Rijksbeleid, mensen die vallen onder de Wet Langdurige Zorg en uitgekeerd krijgen via het UWV, komen vaak tekort om hun levensonderhoud en lasten te betalen.

Omdat de Wajong niet onder de gemeentelijke regelingen valt heeft de gemeente weinig zicht op de groep die in armoede dreigt te vallen. Men valt dan ook buiten andere regelingen die mensen met een minima regeling wel hebben. Men krijgt mogelijk alleen de zorg-en huurtoeslag.

Foto Amstelveen
(Foto Goed voor Amstelveen - 2023)

Jacqueline Höcker fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen

Mensen met bijvoorbeeld fysieke, psychische en visuele beperkingen kunnen nu eenmaal niet altijd zelf zorgdragen voor meer inkomen. Men heeft ook vaak extra zorgkosten en juist voor zowel de eigen gezondheid als b.v. bij een visuele beperking ook de hulphond, is goede voeding en goede zorg essentieel. Extra kosten kunnen ook bestaan uit apparatuur, vervoer, energie etc.

De gemeente Amstelveen heeft afgelopen week het armoedebeleid tijdens het raadsdebat besproken en aan de vernieuwde” nota armoedebeleid” is veel aandacht geschonken aan het programma “de menselijke maat”.

Juist de doelgroepen die in armoede leven zijn vaak onzichtbaar. Dat heeft meerdere redenen: of men denkt daar niet voor in aanmerking te komen of men schaamt zich om beroep te doen op regelingen. Dat is zeer jammer, het kan iedereen door omstandigheden gebeuren. De regelingen zijn er juist voor hen die het nodig hebben.

De wethouder heeft toegezegd in gesprek te willen gaan met Goed voor Amstelveen om te onderzoeken wat er voor de mensen met een Wajong uitkering gedaan kan worden die dreigen in armoede te vallen of al in armoede leven.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.