Bijgewerkt: 2 mei 2024

Goed voor Amstelveen wil betere aanpak van defecte liften in het OV

Nieuws -> Politiek

Bron: Goed voor Amstelveen
02-10-2023

De lokale partij Goed voor Amstelveen (GVA) wil graag een betere aanpak tegen defecte liften bij Amstelveense tramhaltes. De partij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het Amstelveense College van B en W.

Medeaanleiding voor de vragen is een incident dat 7 september 2023 plaatsvond bij halte Zonnestein, toen iemand bevrijd moest worden uit een oververhitte lift. GVA geeft aan graag te willen naar een situatie willen, waarin de informatie rond de werkzaamheid van de liften up-to-date is, dat liften sneller worden gemaakt en dat bij een storing het verblijven in de lift niet gevaarlijk is.



Schriftelijke vragen ex artikel 44 Reglement van Orde betreffende transparantie over werkzaamheid liften bij tramhaltes.

Aan het college van B&W,

Eerder deze maand, op 7 september 2023 zat iemand vast in de lift bij de Amstelveenlijn-halte Zonnestein. Door de zomerse omstandigheden was de lift bovendien erg warm geworden. De brandweer en ambulancepersoneel moest eraan te pas komen om deze persoon uit de lift te halen en te verzorgen. Een vreselijke gebeurtenis en iets dat absoluut niet meer zou mogen gebeuren. De liften bij de perrons van de tram en metro vertonen vaker defecten en dit is voor veel Amstelveners - en ook bij onze buren in Amsterdam - een grote bron van ergernis en ongemak. Graag zouden we naar een situatie willen waarin de informatie rond de werkzaamheid van de liften up-to-date is, dat liften sneller worden gemaakt en dat bij een storing het verblijven in de lift niet gevaarlijk is. Daarom heeft de fractie van Goed voor Amstelveen de volgende vragen.

1) Heeft de GVB verklaard wat er is gebeurd op 7 september 2023 en hoe dit heeft kunnen gebeuren?

2) Op dit moment worden defecte liften bijgehouden op de website van het GVB. In 2021 meldde AT5 dat deze informatie vaak niet up-to-date is of onjuist is. Kan het College aangeven in hoeverre de informatievoorziening inmiddels op orde is?

3) Zijn er maatregelen genomen of gepland om te voorkomen dat iemand die onverhoopt vast zit in een lift geen gevaar loopt door bijvoorbeeld oververhitting op een warme dag.

4) In een artikel van 18 augustus 2023 op NHNieuws werd gemeld dat liften de laatste tijd vaak langer stuk zijn wegens o.a. lange levertijden en een gebrek aan monteurs. Is dit inderdaad in Amstelveen ook het geval, en hebben we als gemeente de mogelijkheid om hier iets aan te doen?

Foto Amstelveen
(Bron Goed voor Amstelveen - 2023)

Nachshon Rodrigues Pereira raadslid van Goed voor Amstelveen

5) Volgens hetzelfde artikel zijn sommige liften in Amsterdam eigenlijk al te oud. In hoeverre zijn de liften in Amstelveen aan vervanging toe?

6) Is het mogelijk om in het geval van een defecte lift een alternatief aan te bieden of door de GVB aan te laten bieden? Bijvoorbeeld een pendelbusje (eventueel op bestelling) naar een volgende halte?

Namens de fractie van Goed voor Amstelveen, Nachshon Rodrigues Pereira



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.