Bijgewerkt: 2 mei 2024

Goed voor Amstelveen wil bibliotheek terug in de wijken

Nieuws -> Politiek

Bron: Jacqueline Höcker
19-07-2023

De Bibliotheek Wet wordt aangepast en dat betekent dat gemeenten en provincies in 2025 een zorgplicht krijgen om de bibliotheek-functies in de wijken te hebben. De toenemende verslechtering van het spreken van de Nederlandse taal en de onderwijs achterstanden maken ingrijpen noodzakelijk.

Naast het lenen van boeken heeft de bibliotheek ook andere functies zoals het ondersteunen bij aanvragen, hulp bij gebruik van online-werken, programmering, taalklassen, aanbod voor babies van 0-18 maanden zoals Boekstart en de samenwerking met scholen. In Amstelveen zijn de bibliotheken naast het Stadshart en Westwijk verdwenen door eerdere bezuinigingen in 2016 en 2017.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Jacqueline Höcker fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen

Jacqueline Höcker fractievoorzitter Vnh  Goed voor Amstelveen: 'Met name jeugd en ouderen met een laag inkomen hebben baat bij een bibliotheek in de wijk. Met het Openbaar Vervoer naar het Stadshart of een parkeerkaart zijn al obstakels om naar de bibliotheek te gaan. Wat de jeugd betreft is het eigenlijk droevig gesteld. 6 op de 10 huishoudens met kinderen hebben geen boek in huis. Voor jonge kinderen is de afstand alleen naar de bieb te gaan ook een obstakel en ouders maken zich zorgen wanneer de boeken niet op tijd teruggebracht worden na het lenen. Lezen zorgt voor inzicht, inlevingsvermogen, vergroot communicatieve vaardigheden, reikt kennis aan en stimuleert het creatieve vermogen.

Het Rijk heeft geld ter beschikking gesteld om te zorgen dat de bibliotheekfuncties weer in de wijken terugkomen. Een gemeente als Amstelveen, waar het onderwijs uitstekend is, kan het zich niet permitteren om de bieb niet voor iedereen toegankelijk te maken.' Het is een publieke taak van de gemeente.
Er is een onderzoek uitgevoerd door de bibliotheek, waaruit duidelijk naar voren komt dat in met name de wijken Groenelaan, Waardhuizen-Middenhoven en Keizer Karelpark de nood het hoogst is. Tijdens de Raadsvergadering 19 juli 2023 dient Goed voor Amstelveen een voorstel in.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.