Bijgewerkt: 2 mei 2024

Goed voor Amstelveen wil preventieve maatregelen tegen ondervoeding ouderen

Nieuws -> Politiek

Bron: Goed voor Amstelveen
21-07-2023

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu roept gemeenten op om preventieve maatregelen te nemen betreffende ondervoeding van ouderen. Het is verontrustend dat steeds meer oudere alleenstaanden die thuis wonen en zieke ouderen (chronische ziekte, dementie) te weinig gezond voedsel eten.

Ook mensen met een psychosociale problematiek behoren regelmatig tot deze groep. 1 op de 10 thuiswonende ouderen en 30-40% van de inwoners met thuishulp zijn ondervoed.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu roept gemeenten op om de preventie van ondervoeding op te nemen in het Nationaal preventie Akkoord, het sport akkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Jacqueline Höcker fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen

Ouderen hebben veel meer risico’s om te vallen wanneer zij te weinig eiwitten binnenkrijgen en hart, long- vaatziektes te ontwikkelen. Ook decubites en kauw-en slik problemen komen vaak voor. Ondervoeding zorgt voor hoge zorgkosten. Een motie van Goed voor Amstelveen is aangenomen om ouderen met ondervoeding in kaart te brengen en zowel wijkdiëtisten, ouderenadviseurs, activiteitenbegeleiding GGZ, wijkcoaches, mantelzorgers, vrijwilligers en huisartsen te betrekken.

De Rijksoverheid betaalt via de zogeheten SPUK regelingen aanzienlijk mee om ondervoeding te verminderen en gezond voedsel te bevorderen. Volgens Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen is bewustwording nodig van het risico dat ouderen lopen en is meer preventie en signalering belangrijk.

De verkeerde aanname hierin is dat dat waarschijnlijk niet geldt voor Amstelveen omdat de levensstandaard vrij hoog is maar juist daarom is het meer dan nodig. Bovendien verwart men ondervoeding met vermagering en dat klopt niet. Iemand kan juist meer vet hebben door ongezond voedsel te nemen terwijl de persoon wel ondervoed is. Het komt vaker voor dat mensen een boterham eten in plaats van een gezonde maaltijd te eten. Men heeft vaak geen fut, geen energie om een goede maaltijd te maken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.