Bijgewerkt: 2 december 2023

Gratis e-tijdschrift 'Vertelcultuur' in pdf formaat online

Nieuws -> Cultuur

Bron: Meertens Instituut
22-10-2014

Het Meertens Instituut lanceert op 22 oktober 2014 het gratis e-tijdschrift 'Vertelcultuur', onder redactie van Theo Meder en Marianne van Zuijlen. In 'Vertelcultuur' zullen wetenschappelijk verantwoorde, toegankelijke Nederlandstalige artikelen verschijnen die op een breed, volwassen lezerspubliek zijn gericht. De bijdragen zijn voornamelijk geschreven door onderzoekers, studenten en verhalenvertellers.

Foto Amstelveen
(Bron Meertens Instituut/ Wikipedia - 2014)

Op de omslag van het gratis e-tijdschrift 'Vertelcultuur' staat een olieverfschilderij van John Everett Millais: 'The Boyhood of Raleigh', 1870, Tate Gallery, London. Het schilderij werd tentoongesteld in de Royal Academy in 1871. Het beeld belichaamt de cultuur van het heldhaftige imperialisme in de late Victoriaanse Groot- Brittannië en in de Britse populaire cultuur tot het midden van de 20ste eeuw


Over Vertelcultuur

In het tijdschrift staan mondelinge overleveringen en (volks)verhalen vertellen centraal, in heden en verleden. In principe gaat Vertelcultuur over (volks)verhalen en vertellen, en niet zozeer over lezen en voorlezen. Wel zal aandacht worden besteed aan boeken óver vertelcultuur en kunnen er uitstapjes worden gemaakt naar aanverwante performing arts, naar balladen, troubadours, liedcultuur en cabaret.

Tevens wordt er aandacht besteed aan jeugdliteratuur, games, blogs, evenementen, opleidingen, studies, documentaires en films die een duidelijke band hebben met de mondelinge vertelcultuur en tradities. Vertelcultuur voorziet in een behoefte als enige blad in Nederland over de cultuur van het vertellen en is als pdf eenvoudig te downloaden op de website van het Documentatie- en OnderzoeksCentrum Volksverhaal (Vertelcultuur pdf 50 pagina’s ) van het Meertens Instituut.

Dubbelnummer

De aflevering van 2014 is meteen een dubbelnummer en vanaf 2015 zal het tijdschrift vooralsnog twee maal per jaar verschijnen. In het eerste dubbelnummer van Vertelcultuur staan onder meer bijdragen van Cynthia Hensen over het kunstsprookje De Sneeuwkoningin, van Melanie Plag over het relatief nieuwe fenomeen van de storyslam, en van Theo Meder over de baron van Münchhausen en het Duitse stadje Bodenwerder.

Samenwerking

Het Meertens Instituut werkt in het tijdschrift samen met het Documentatie- en OnderzoeksCentrum (DOC) Volksverhaal, de Stichting Vertelcultuur, het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en de Stichting Vertellen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.