Bijgewerkt: 2 mei 2024

Gratis openbaar vervoer coach wil bbA en D66-Amstelveen stimuleren

Nieuws -> Politiek

Bron: bbA/D66-Amstelveen
14-10-2023

Voor sommige inwoners van Amstelveen kan reizen met het openbaar vervoer (OV) om verschillende redenen lastig en spannend zijn. De gratis OV-coach van de Vervoerregio Amsterdam biedt inwoners van Amstelveen dan hulp bij het plannen en oefenen van de reis.

De OV-coach helpt onder andere bij het vinden en onthouden van de route, omgaan met prikkels en angst onderweg en het vertrouwd raken met het openbaar vervoer. Zo verzorgt de OV-coach ook trainingen voor leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs.

Extra aandacht geven aan OV-coach. Helaas zijn de mogelijkheden voor het inschakelen van de OV-coach in Amstelveen minder bekend. Slechts 12 inwoners hebben tot nu toe hiervan gebruik gemaakt, terwijl dat in de hele regio al 660 mensen zijn. Ook in de Week van de Toegankelijkheid is geen aandacht besteed aan de mogelijkheden van de OV-coach.

Foto Amstelveen
(Foto bbA - 2023)

Ferry van Groeningen raadslid van Burgerbelangen Amstelveen woordvoerder Verkeer en Vervoer

Reden voor raadsleden Ferry van Groeningen van bbA en Youssef Ben Idder van D66 om hier door middel van schriftelijke vragen aan Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn aandacht voor te vragen. Dit kan bijvoorbeeld via de lokale media en het inzetten van andere communicatiemiddelen, zoals de bibliotheek. Doel is het gebruik van de OV-coach in Amstelveen te stimuleren. De OV-coach is gratis voor inwoners van 12 jaar en ouder. De deelnemer betaalt alleen de eigen reiskosten.

Foto Amstelveen
(Foto Barbara Salem/D66 - 2022)

Youssef Ben Idder raadslid van D66-Amstelveen woordvoerder Verkeer en Vervoer

Zelfstandig reizen. 'Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving en zelfstandig reizen hoort daarbij. Bijna 90 % van de deelnemers blijft na hulp van de coach zelfstandig reizen' - aldus Ferry van Groeningen. Ben Idder vult aan: 'We willen zo veel mogelijk inwoners in Amstelveen bereiken en helpen om die vrijheid van reizen te ervaren. Zo kunnen ze naar stage, school, familie of sporten.'

Een van de coaches licht de werkwijze toe. 'De OV-coach neemt alle tijd en rust om deelnemers te helpen. Na een kennismaking maken we samen een reisplan voordat we naar buiten gaan om te oefenen. Het is mooi om te zien hoe de deelnemers groeien en meer zelfvertrouwen krijgen. Ze voelen trots als ze een nieuwe stap hebben gezet en zij hub einddoel hebben gehaald: zelfstandig reizen.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.