Bijgewerkt: 22 januari 2025

Graure-Manta en Hans Wap in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt
01-06-2007

Van 31 mei t/m 8 juli 2007 is in Museum Jan van der Togt te Amstelveen een expositie van het werk van Elena Graure-Manta. Een deel van haar werk is sinds enige tijd permanent in stock bij Museum Jan van der Togt.

Elena Graure-Manta (Roemenië, 1956) studeerde voor glas- en porseleinkunstenaar in Klausenburg (Roemenië). Zij woont en werkt nu sinds vele jaren in Erfstadt (Duitsland), nabij Keulen. Graure-Manta werkt uitsluitend in haar eigen atelier.

Graure-Manta Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Een glazen schoen van Elena Graure-Manta



In de glasobjecten van Elena Graure-Manta herkent men zowel voorwerpen uit het alledaagse leven als pure fantasie. Zo maakte zij een serie glazen damesschoenen en handtasjes. Daarnaast nemen glazen ‘fantasiewagens’ de laatste tijd een steeds prominentere plek in binnen haar werk. De glasobjecten van Graure-Manta zijn zeer kleurrijk en bevatten vele details, wat elk object uniek en spannend maakt.

In 1985 behaalde zij de ‘Coburger Glaspreis für Moderne Glasgestaltung’ en sindsdien exposeert Graure-Manta over de hele wereld (o.a. Verenigde Staten en Japan), maar voornamelijk in Duitsland.

De opening op zondag 3 juni 2007 om 14:30 uurin aanwezigheid van de kunstenaar. Dominique Deutz, directeur Schouwburg Amstelveen, zal de tentoonstelling bij u inleiden

Hans Wap

schilderijen

31 mei 2007 t/m 8 juli 2007

Het dubbeltalent Hans Wap (Rotterdam, 1943) studeerde aan de kunstacademie te Rotterdam en verwierf in de jaren zestig enige bekendheid als dichter. Zo publiceerde hij in 1967, nog onder de naam Hans Melchior Wap, de gedichtenbundel 'Schoten en filtersigaretten' en in 1972 werd samen met Deelder, Bernlef, K. Schippers en Waskowsky de bundel ‘5 Electrische dichters´ uitgegeven. Recente dichtbundels van Wap zijn ´Ze zeggen dat lopen de voeten slijt´ en ´Een huismus op stelten´. Als beeldend kunstenaar heeft Hans Wap vervolgens grotere bekendheid verkregen.

De verhalen over Kuifje, de stripheld, die over de wereld reisde en allerlei avonturen beleefde, waren een van de vroege inspiratiebronnen van Hans Wap. Hij is zelf ook een reiziger en al ongeveer twee keer de wereld rondgegaan. Allerlei indrukken en ervaringen van deze reizen duiken op in zijn werk, waarin ook direct de helderheid van kleur opvalt.

Hans Wap Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Een schilderij van Hans Wap



Hans Wap maakte tussen 2005 en 2007 een serie schilderijen waarop de toeschouwer bouwwerken kan herkennen. Het zijn bouwwerken waarvan de functie verdwenen is in de verf van het schilderij: de bruggen verbinden niets met nergens, de arena’s en de stadions zijn lege decors.

De bouwwerken zijn op de schilderijen vorm geworden: artefacten, kunstwerken in de dubbele betekenis van dat woord. Daardoor zijn ze vervuld van emotie. Het Colosseum in Rome gaat nog steeds zwanger van de strijd op leven en dood. Het Feyenoord Stadion in Rotterdam wordt beheerst door dezelfde strijd, al beperkt die zich nu tot het blesseren van de tegenstander en een incidentele vechtpartij tussen supporters na afloop.

Het is de emotie die de bouwwerken tot een eenheid smeedt. De bouwwerken van Hans Wap zijn zonder gladiatoren, sporters, supporters en passanten. Al die figuranten zijn verdwenen, de bouwwerken zijn aan hun lot overgelaten als de sprekende getuigen van een verstomde tijd.

Van 31 mei t/m 8 juli 2007 worden deze nieuwe schilderijen van Hans Wap geëxposeerd in Museum Jan van der Togt te Amstelveen. De heer J.H.C. van Zanen, Burgemeester van Amstelveen, zal op zondag 3 juni 2007 om 16.00 uur de tentoonstelling bij u inleiden.  Vervolgens zullen de dichters Tsead Bruinja en Hans Wap uit eigen werk voordragen.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus.

Website: Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50

1182 JE Amstelveen


 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.