Bijgewerkt: 29 maart 2024

Griepepidemie in Nederland week 52-2017

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
27-12-2017

Het aantal griepgevallen in Nederland neemt toe. Er is sprake van een epidemie, die deels door influenzavirussen en deels door andere virussen veroorzaakt wordt. In week 51 van 2017 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 69 mensen met influenza-achtige ziekte (IAZ) op de 100.000 inwoners. Dat is voor de tweede achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per 100.000. De huisartsen zien vooral jonge kinderen (0-4 jaar) met IAZ - meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In 5 afgenomen neus- en keelmonsters van patiënten met IAZ in week 51 werd 1 maal (20%) influenzavirus type B (Yamagata-lijn) en 1 maal (20%) rhinovirus gevonden. Er werd in deze monsters geen respiratoir syncytieel virus (RSV) of enterovirus gevonden. In 13 monsters afgenomen van mensen met een acute luchtweginfectie zonder IAZ (ARI) werd 3 maal (23%) rhinovirus, 3 maal (23%) influenzavirus type B (Yamagata-lijn) en 4 maal (31%) RSV gevonden. In deze monsters werd geen enterovirus gevonden.

In week 40 2017 t/m week 51 2017 werden door de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 101 IAZ-monsters en 159 ARI monsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM.

-In de 101 monsters van patiënten met IAZ werd 1 maal influenzavirus type A(H3N2), 1 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 9 maal influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 12 maal RSV, 19 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.

-In de 159 ARI monsters werd 1 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 1 maal influenzavirus type A(H3N2), 1 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 5 maal influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 9 maal RSV, 57 maal rhinovirus en 3 maal enterovirus gevonden.

-Van de 19 influenza positieve monsters betrof 11% influenzavirus A(H3N2), 5% influenzavirus A(H1N1)pdm09, 11% influenzavirus B (Victoria-lijn) en 74% influenzavirus B (Yamagata-lijn). Lees ook het NIVEL surveillance bulletin 2017 week 50 (pdf 13 pagina’s).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Griepvaccinatie in Amstelveen op 5 november 2015. De griepprik van het griepseizoen 2015-16 bleek voor ongeveer 46% effectief te zijn voor de griepvirussen die toen in Europa het meeste voorkwamen. De griepprik van het griepseizoen 2016-2017 heeft tot nu toe ongeveer 38% van de griepgevallen in Europa voorkomen. Het griepseizoen 2016-17 in Europa werd gekenmerkt door de overheersende circulatie van influenza A (H3N2)-virussen, met een aanzienlijke druk op ziekenhuizen, voornamelijk door patiënten van 65 jaar en ouder die ernstige ziekten ontwikkelden



Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten, waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden 'griep' genoemd. Deze informatie gaat uitsluitend over de echte griep (veroorzaakt door het influenzavirus). Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met: koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn en vermoeidheid, keelpijn en droge hoest, (hoge)koorts.

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C, of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. De veroorzaker van griep is een influenzavirus. Dit virus kan ontstekingen geven in het slijmvlies van de neus-, keel- of bijholten, maar ook van de luchtpijp of de longen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig de meeste mensen genezen zonder medische behandeling. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door de griep daar meer last van krijgen.

De griep en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten, of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten, waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school, of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken. Tegen griep kun je worden ingeënt (de griepprik). De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen, aan volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep en aan alle mensen ouder dan 60 jaar.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.