Bijgewerkt: 25 april 2024

Griepprik 2013

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
06-10-2013

Vanaf half oktober 2013 halen meer dan 3,5 miljoen Nederlanders weer de gratis jaarlijkse griepprik. Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Voor de meeste mensen is griep ‘slechts’ een vervelende ziekte die vanzelf weer over gaat.

Griep kan voor mensen met specifieke medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder ernstige gevolgen hebben. Mensen die tot deze groep behoren, krijgen daarom het advies om de griepprik te halen. Zij ontvangen daarvoor een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik van hun huisarts.

De meeste mensen krijgen de griepprik tussen half oktober en half november, omdat de griepprik vóór de start van het griepseizoen gehaald moet worden. Dit begint meestal niet eerder dan december. De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wel is aangetoond, dat het de kans op griep kleiner maakt.

Influenza Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Tekening van de influenza virus


Doelgroep

Jaarlijks selecteren huisartsen de patiënten in hun praktijk die een medische indicatie hebben voor de griepprik en mensen van 60 jaar en ouder. Dat doen ze ook voor hun patiënten die in verzorgingshuizen en eventueel nabijgelegen asielzoekerscentra wonen.

Specialisten ouderenzorg selecteren bewoners in verpleeghuizen en artsen verstandelijk gehandicapten in intramurale voorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook artsen van GGZ-instellingen en revalidatiecentra kunnen griepvaccins bestellen voor patiënten met een medische indicatie voor de griepprik.

Werkwijze

Tussen half oktober en half november worden de meeste mensen gevaccineerd, vaak tijdens speciale spreekuren. Dit vindt meestal plaats bij huisartsenpraktijk, of bij de zorginstelling, maar soms ook in een ruimte in de buurt van de huisartspraktijk. De huisarts vaccineert meestal samen met de doktersassistenten en praktijkondersteuners.

Patënten die in voorgaande jaren door een huisarts thuis bezocht werden voor de griepvaccinatie, zullen ook dit jaar hun griepprik thuis ontvangen. Als u voor het eerst niet in staat bent om naar de huisartsenpraktijk te komen, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. Lees meer informatie over de griepprik.

Influenza?

Influenza , beter bekend als 'de griep', is een besmettelijke ziekte van vogels en zoogdieren wordt veroorzaakt door RNA- virussen van de familie Orthomyxoviridae, de influenzavirussen . De meest voorkomende symptomen zijn koude rillingen, koorts, loopneus, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn (vaak ernstige), hoesten, zwakte/vermoeidheid en algemeen ongemak.

Hoewel het vaak verward met andere influenza - achtige ziekten , in het bijzonder de verkoudheid, griep is een meer ernstige ziekte veroorzaakt door een ander type virus. Influenza misselijkheid en braken veroorzaken, vooral bij kinderen, maar deze symptomen vaker voorkomen in de verwante gastroenteritis (of infectieuze diarree) , die soms onnauwkeurig wordt geïndiceerd als 'maaggriep' of '24 - uurs griep'.

Griep kan soms tot longontsteking leiden, hetzij direct virale longontsteking is, of secundaire bacteriële longontsteking, het geldt zelfs voor personen die zijn meestal erg gezond zijn.

Preventie

Vaccinatie tegen griep is mogelijk, maar door het gemak, waarmee het virus zich aanpast (door mutatie) moeten er elk jaar weer nieuwe vaccins worden ontwikkeld, en zal men jaarlijks een bezoekje aan de huisarts moeten brengen om een nieuwe griepprik te halen.

De samenstelling van de nieuwe vaccins wordt gecoördineerd door de wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO). Ze zijn werkzaam tegen de virussen, waarvan men vermoedt, dat ze het volgende jaar zullen toeslaan. Verstrekking van vaccins is in Nederland gratis voor mensen in risicogroepen.

Risicogroepen
-personen van 60 jaar en ouder
-mensen die een hartinfarct gehad hebben, die hartklachten hebben (zoals hartritmestoornissen), of bepaalde hartoperaties hebben ondergaan
-mensen met astma, COPD of longemfyseem
-diabetespatiënten
-in geval van nierziekte (niet nierstenen)
-personen met steenpuisten, evenals hun gezinsleden
-mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan
-mensen die met HIV zijn geïnfecteerd
-mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld door bepaalde hematologische kankers, cytostatica, of bestraling
-kinderen die langdurig aspirine en aanverwante salicylaten gebruiken
-verstandelijk gehandicapten, die in een instelling verblijven



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.