Groen in uw woning
Nieuws -> GezondheidBron: GGD Amsterdam
15-03-2010
Een kamerplant voegt sfeer toe aan uw woning. Planten kunnen ook gezondheidsklachten veroorzaken, dus is het belangrijk om de juiste plant uit te kiezen en deze goed te verzorgen.
Gezondheidsklachten door uw kamerplanten
Planten kunnen een bron zijn van stoffen waar sommige mensen overgevoelig voor zijn. Sommige planten kunnen door hun sap, geur of stuifmeel een allergische reactie uitlokken, waardoor luchtwegklachten ontstaan. Ook achterstallig onderhoud van de plant kan ervoor zorgen dat u klachten krijgt. Achterstallig onderhoud leidt namelijk vaak tot stofvorming op de plant zelf en schimmel op de potaarde van de plant.
(Foto GGD - 2010)
De hele plant Dieffenbachia Compacta is zeer giftig. Let op! Kind niet laten braken, als ze van hebben gegeten
Wat kunt u zelf doen?
Zoek bij twijfel informatie op over de plant waarvan u denkt last te hebben. Zorg verder voor goed onderhoud van de plant en verwijder stof en schimmel van de plant of potaarde. Soms is het beter de plant weg te gooien. Als u onderzetters of bloempothouders gebruikt die van natuurlijke materialen zijn gemaakt, kan ook hier schimmel op ontstaan. U kunt het beste producten gebruiken die niet van materialen zoals hout, riet of stro zijn gemaakt.
Giftige planten
- Het is goed om te weten welke planten u in huis heeft, zeker in huizen met jonge kinderen. Sommige kamerplanten en bloemen zijn namelijk giftig. Er zijn planten die via hun sap de huid of slijmvliezen kunnen irriteren.
Andere planten zijn giftig bij inname en veroorzaken onder andere irritatie van de slijmvliezen en maag- en darmklachten. Een lijst met giftige kamerplanten en snijbloemen vindt u op de website van Consument en Veiligheid, door te zoeken op “giftige planten”.
Ander groen binnenshuis
Groente-, fruit- en tuinafval wordt vaak bewaard in Bio- of GFT-bakken. Ook deze kunnen een bron van schimmels en bacteriën vormen. Schimmels verspreiden sporen, waardoor ze ook buiten uw Bio- of GFT-bak terechtkomen. In huizen waar biologisch afval binnenshuis wordt bewaard, komen veel meer van dit soort schimmelbestanddelen voor dan in dan huizen waar men de bak buiten plaatst. Geef de Bio- of GFT-bak daarom een plaats buiten de deur en spoel de bak goed uit na het legen. Als de bak toch binnen moet staan, zet de bak dan op een koele plek.
GGD Amsterdam
De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu--gezondheid. U kunt ook contact met ons opnemen, via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.
Huisdieren zijn soms ook oorzaak van gezondheidsklachten
Huisdieren brengen gezelligheid in de woning. Maar ze kunnen bij sommige mensen voor gezondheidsproblemen zorgen of deze verergeren.
Katten, honden en knaagdieren
Huisdieren verspreiden via hun vacht, huidschilfers, speeksel, urine en ontlasting stoffen die bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Deze stoffen noemen we allergenen.
Sommige mensen zijn erg gevoelig voor deze allergenen en krijgen door inademing bijvoorbeeld last van een loopneus, niesbuien, jeukende of tranende ogen, roodheid of jeuken van de huid, hoofdpijn, hoesten of benauwdheid.
Er zijn veel mensen met een kattenallergie. Een honden- of knaagdierenallergie komt minder vaak voor. Allergenen blijven lang in de lucht zweven en kunnen door ons worden meegenomen naar andere plekken. Ook in ruimtes of huizen waar geen huisdieren leven, zijn dus allergenen te vinden, al is dat wel in mindere mate.
Wat kunt u zelf doen?
Denkt u klachten te hebben door uw huisdier, neem dan in elk geval contact op met uw huisarts. Als u allergisch bent moet u contact met de allergenen voorkomen. Natuurlijk zijn we gehecht aan onze huisdieren, dus doen we deze niet zomaar de deur uit.
Het is het beste om de huisdieren niet in de woonruimte te laten. Een gladde vloer (dus geen vloerbedekking) is makkelijker schoon te houden en kan de kans op allergische reacties verlagen. Gestoffeerd meubilair kunt u vervangen door leren of kunststof meubels. Ook is het belangrijk om regelmatig de meubels en vloeren met een vochtige doek af te nemen.
(Foto GGD - 2010)
Stadsduif nest met eieren
Vogelnesten op het balkon
Amsterdammers hebben regelmatig last van jeuk en irritatie door vogelmijt. Vogelmijt zit vaak in nesten op de balkons. Als de vogels uitvliegen, gaat de mijt op zoek naar voeding en zuigt dan bloed bij mensen. Dit veroorzaakt jeuk en irritatie. Meer informatie hierover vindt u op de website van de GGD Amsterdam afdeling Dierplaagbeheersing.
GGD Amsterdam
De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu--gezondheid. U kunt ook contact met ons opnemen, via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.