Bijgewerkt: 8 februari 2023

GroenLinks wil meer ruimte voor jongeren

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
03-02-2006

GroenLinks wil dat de Gemeente Amstelveen de komende jaren veel meer aandacht geeft aan kinderen en jongeren in Amstelveen. De partij voerde hiervoor vrijdagmiddag met een groot luchtkussen actie bij de Willem Alexanderschool in Middenhoven onder de titel ‘Genoeg luchtkastelen, nu actie!’.


Groenlinks-Amstelveen Luchtkasteel
(GL collectie - 2006)

Kinderen in een opblaasbaar luchtkussen tijdens de actie van GroenLinks-Amstelveen


De politiek heeft kinderen en jongeren te lang verwaarloosd. GroenLinks geeft jongeren wél de ruimte die ze verdienen’, aldus GroenLinks-kandidaat Albert Maarse. ‘Kinderen van nu hebben steeds minder bewegingsvrijheid. Het bebouwde oppervlak is de laatste 25 jaar verdubbeld, het aantal auto’s – en daarmee de verkeersonveiligheid – is schrikbarend toegenomen en het aantal vierkante meters speelruimte per kind nam steeds verder af. GroenLinks laat zien dat dit écht anders kan.

Groenlinks vindt dat de gemeente veel meer oog moet hebben voor de veranderende behoefte van kinderen en jongeren. Westwijk was vroeger een pampercity, het is nu veel eerder een puber-city. Was eerst de zandbak de ontmoetingsplaats voor kinderen, de opgroeiende jeugd heeft nu ook behoefte aan andere voorzieningen. GroenLinks pleit voor meegroeiende jongerenvoorzieningen, die blijvend voldoen aan de behoeften van jongeren in de wijk.

Zo wil GroenLinks dat bij nieuwbouw en stadsvernieuwing 5% van de ruimte ingericht wordt als speelruimte. Ook pleit de partij voor de aanleg van tenminste twee extra avontuurlijke speelplaatsen of ‘speeldernissen’ in Amstelveen. Voor nieuwe speelruimte-ideeën wil de partij jaarlijks € 25.000,- uittrekken. Waar aanleg van groene speelterreinen niet mogelijk is wil GroenLinks, op verzoek van bewoners, een straat op een vaste dag in de week afsluiten voor verkeer en zo ‘speelstraten’ creëren. Routes naar school en tussen school en BSO/NSO moeten volgens GroenLinks veel kindvriendelijker ingericht worden.

Ook voor tieners en jongeren wil GroenLinks dat Amstelveen meer te bieden krijgt. Albert Maarse: ‘Het imago van saaie grijze slaapstad leidt voor deze groep te vaak tot verveling. Wij willen dat ook jongeren zich thuis voelen in Amstelveen.’ GroenLinks pleit voor twee nieuwe jongerencentra, ingericht voor en door jongeren. De jongerenwerkers moeten de jeugd actief opzoeken en meer sportieve en culture activiteiten aanbieden op straten en pleinen. Ook wil GroenLinks een actieplan ‘Stappen in Amstelveen’ waarin horeca, culturele instellingen als P60, jongerenwerk en gemeente de handen ineen slaan voor een leuk, gevarieerd en veilig uitgaansleven in Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.