Bijgewerkt: 3 juli 2022

GroenLinks-Amstelveen: 'Afbouwplan' RoundUp zonder afbouw

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
02-12-2014

GroenLinks-Amstelveen is niet tevreden met het 'afbouwplan', dat wethouder Bot naar de gemeenteraad heeft gestuurd met betrekking tot stoppen met onkruidgif RoundUp. Volgens de partij is er van afbouw namelijk geen sprake. Ondertussen komt er vanuit allerlei hoeken steeds meer kritiek op het doorgaan met RoundUp in Amstelveen.

De laatste raadsvergadering probeerde GroenLinks geld vrij te spelen om de eerder gemaakte afspraak om in 2015 met onkruidgif RoundUp te stoppen na te komen. D66 en PvdA, die in het verleden ook tegenstander waren, wilden niet meegaan in dat voorstel. Wel vroegen ze om een afbouwplan voor het jaar 2015. Afgelopen week heeft wethouder Bot de raad een brief gestuurd. GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen is niet blij: “Afbouw suggereert, dat je stap voor stap in de aankomende tijd Amstelveen gaat ontdoe van RoundUp. In dit geval is daar geen sprake van. Tussen wat we al wisten bij de laatste raadsvergadering en de wettelijke stop voor heel Nederland worden er helemaal geen verdere stappen gezet om met dit gif te stoppen. Wat nou afbouw?”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Tessa van Wijnen, raadslid van GroenLinks-Amstelveen


Twee-derde van Amstelveen lijkt nu dus tot de wettelijke stop vanuit het Rijk door te gaan met het gebruik van RoundUp. In Nes aan de Amstel en Legmeer, twee gebieden, waar bij wijze van pilot zonder RoundUp gewerkt werd, wordt het gif nu zelfs weer ingevoerd.

Naast GroenLinks zijn er steeds meer groepen mensen in Amstelveen die de stop met RoundUp in 2015 gewoon door willen laten gaan. WaterNatuurlijk, Waternet en de Vereniging voor Drinkwaterbedrijven in Nederland hebben zich al uitgesproken.

Daarnaast is een Amstelvener een petitie gestart om de afspraak voor een stop in 2015 alsnog af te dwingen, die hij bij de commissie RWN op dinsdag 2 december 2014 wil overhandigen aan de wethouder. Van Wijnen: “Zo goed als iedereen is het er wel over eens: RoundUp is een naar gif, er zijn alternatieven en daar moet ook Amstelveen werk van maken. Het blijft triest, dat de politieke wil in Amstelveen ontbreekt om ons daarvoor in te zetten en van echte afbouw geen sprake is.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.