Bijgewerkt: 2 december 2023

GroenLinks-Amstelveen: 'achterdeur van de coffeeshop wordt geopend'

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
21-10-2014

De GroenLinks-fractie in Amstelveen reageert verheugd op de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. Een echtpaar uit het Noord-Groningse Bierum, dat op veilige en verantwoorde wijze cannabis teelt is schuldig, maar krijgt geen straf. Volgens GroenLinks wordt hiermee de achterdeur van de coffeeshops geopend en zij wil weten wat dit voor Amstelveen betekent.

GroenLinks-Amstelveen stelde eerder al schriftelijke vragen over de kosten en opbrengsten van de Amstelveense wietaanpak, dat bleek dweilen met de kraan open: de gemeente en andere instanties zijn er veel tijd, geld en moeite mee kwijt, maar de illegale plantages blijven. Fractievoorzitter van GroenLinks Axel Boomgaars: "Het drugsbeleid is hypocriet. Coffeeshops mogen wel softdrugs verkopen, maar de hennepkweek is verboden. GroenLinks vindt, dat wie veilig en verantwoord cannabis teelt geen straf moet krijgen. Deze rechterlijke uitspraak maakt dat nu mogelijk."

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Axel Boomgaars, fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


In de gemeenteraad was echter nét geen meerderheid voor het initiatief van GroenLinks tot een oproep voor het reguleren en certificeren van wietteelt: D66, GroenLinks, PvdA en SP waren met 18 zetels voor, VVD, CDA, BBA, OCA en ChristenUnie waren met 19 zetels tegen. Hierop besloot de burgemeester een brief naar minister Opstelten te sturen om de Amstelveense problematiek uit te leggen en hem te vragen tot een structurele oplossing te komen.

De uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland zet de achterdeur voor wietteelt, ook in Amstelveen, weer open. Daarom zal GroenLinks in de aankomende commissievergadering ABM mondelinge vragen stellen over de gevolgen van deze uitspraak voor de Amstelveense aanpak.

Boomgaars: "De deur lijkt nu landelijk open te gaan om wietteelt op lokaal niveau te regelen. Daarmee kunnen we controle houden op de volksgezondheid, voorkomen we brandgevaar in woonwijken en halen we wietteelt uit de handen van de georganiseerde misdaad. Dat lijkt mij alleen maar winst." De uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland verscheen op 16 oktober 2014 onder zaaknummer ECLI:NL:RBNNE:2014:5043.

Citaat uit de uitspraak:

'Uit het dossier en het verhandelde ter terechtzitting is komen vast te staan, dat verdachte en medeverdachte telkens tegenover de politie, het openbaar ministerie en de belastingdienst openheid van zaken hebben gegeven over het feit, dat zij zich bezig hielden met de hennepteelt. Verdachte en medeverdachte hebben de benodigde elektriciteit op een verantwoorde en veilige manier afgenomen en de elektriciteitsrekeningen aan de leverancier betaald.

Verdachte en medeverdachte ontvingen, naast hun drugsinkomsten geen uitkering. Zij hebben van hun inkomsten een administratie bijgehouden, deze inkomsten opgegeven aan de belastingdienst en daarover ook belasting betaald. Daarnaast hebben verdachte en medeverdachte bij hun hennepteelt geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Verder is uit het dossier gebleken, dat er bij de kwekerij geen sprake was van een brandgevaarlijke situatie.

Ten aanzien van de hennepkwekerij van verdachte en medeverdachte is geen overlast in de nabije omgeving geconstateerd. Verdachte en medeverdachte hebben voorts de door hen gekweekte hennep enkel en uitsluitend willen afleveren en afgeleverd aan twee gedoogde coffeeshops. Van grensoverschrijdende verkoop is voorts evenmin gebleken.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.