Bijgewerkt: 21 december 2024

GroenLinks-Amstelveen is ontgoocheld door doorgaan met Roundup

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
14-11-2014

GroenLinks-Amstelveen is zwaar teleurgesteld over het feit, dat de afspraken over stoppen met RoundUp in heel Amstelveen per 2015 niet worden nagekomen. De partij probeerde afgelopen raadsvergadering het benodigde geld voor deze eerder gemaakte afspraak vrij te spelen. De wethouder houdt echter vast aan zijn voornemen om door te gaan met RoundUp en ook partijen als D66 en PvdA die met GroenLinks optrokken tegen RoundUp gingen akkoord met uitstel.

GroenLinks diende een amendement in tijdens de laatste raadsvergadering om het benodigde geld voor stoppen met RoundUp in heel Amstelveen per 2015 volgens afspraak na te komen. Wethouder Bot bood zijn excuses aan voor het feit, dat hij de raad niet heeft betrokken bij zijn plannen om met RoundUp door te gaan. Hij bleef echter bij zijn punt, dat hij niet in heel Amstelveen wilde stoppen per 2015.

GroenLinks-fractievoorzitter Axel Boomgaars: “Om moedeloos van te worden, uiteindelijk bleek er te lang gewacht te zijn om alternatieven klaar te hebben staan en was hij niet bereid om meer geld uit te trekken om in heel Amstelveen te stoppen met dit gif. Dit terwijl vier maanden geleden alles nog leek te verlopen volgens afspraak. Een deel van Amstelveen doet hij nu al wel zonder gif, maar hij heeft niet overtuigd waarom dat in de rest van de stad niet zou kunnen.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Axel Boomgaars, fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


Omdat de wethouder niet mee wilde werken aan een stop in heel Amstelveen, zocht GroenLinks steun bij andere partijen in de gemeenteraad om een meerderheid voor zijn voorstel te halen. In het verleden waren vooral D66 en PvdA consequent tegen RoundUp, maar die gaven nu niet thuis: “We zijn het wel eens oneens met elkaar in de raad, maar tot nu toe was het altijd een man een man, een woord een woord. Nu blijkbaar niet meer. D66 en PvdA, vanaf het begin in 2013 partijen die ons in de inzet tegen RoundUp steunden, namen genoegen met het niet uitvoeren van de motie. Ze vonden het voldoende als de wethouder met een brief komt over stappen voor verdere afbouw. Dat is een onbegrijpelijke draai, zij lieten de wethouder wegkomen.”

Boomgaars kondigde in de raadsvergadering aan een brief te sturen naar de organisatoren van de Entente Florale met het verzoek de titel Groenste Stad van Europa in te trekken, maar heeft uiteindelijk besloten dat niet te doen: “GroenLinks was en is gefrustreerd over de gang van zaken, maar die frustratie moet ik niet botvieren op buitenstaanders. Ik baal als een stekker, dat de wethouder zijn zaken niet op orde heeft en andere partijen hun rug niet recht houden, en ik vind deze hele gang van zaken een flater in de richting van onze titel als groenste stad. Maar dat zijn Amstelveense politieke punten, die gaan we lokaal houden. Dit dossier is helaas nog niet gesloten, onze inzet voor een gifvrij Amstelveen dus ook niet.”

Roundup?

Glyfosaat (N (fosfonomethyl) glycine) is een breed-spectrum systemisch herbicide wordt gebruikt om onkruid, vooral jaarlijkse breedbladige onkruiden en grassen bekend concurreren met commerciële gewassen wereldwijd doden. Het is een herbicide van Monsanto chemicus John E. Franz en werd in 1970 op de markt gebracht onder de handelsnaam 'Roundup' en de laatste commercieel relevante Amerikaanse octrooischrift van Monsanto is in 2000 verlopen.

Glyfosaat toxiciteit

Glyfosaat heeft een Environmental Protection Agency (EPA) Toxiciteit Class of III (op een schaal van I tot IV, waarbij IV is minst gevaarlijke) voor orale en inhalatie blootstelling. Dus, zoals met andere herbiciden, de EPA vereist, dat producten met glyfosaat met een etiket, dat waarschuwt voor orale inname, draagt het gebruik van beschermende kleding, en instrueert gebruikers niet opnieuw in te voeren behandelde percelen gedurende tenminste 4 uur, glyfosaat vertoont geen bioaccumulatie bij dieren; het wordt uitgescheiden in de urine en ontlasting. Het breekt variabel snel afhankelijk van de specifieke omgeving.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

N-(phosphonomethyl)glycine, Glyphosate-3D


Uit een onderzoek in 2002 bleek, dat Roundup een dosisafhankelijk vertragend effect had op de embryonale celdelingen bij zee-egels. Glyfosaat in zijn pure vorm bleek geen nadelige invloed te hebben. Uit een studie van de universiteit van Caen blijkt, dat blootstelling aan glyfosaat in de herbicide Roundup tot schade aan cellen kan leiden. De Franse onderzoekers hebben met reageerbuisproeven onderzocht, wat de werking is van de chemische stof polyethoxide tallowamine, ingrediënt van Roundup, op celculturen. Met name cellen in de navelstreng, placenta en embryo's bleken kwetsbaar.

In september 2011 nam de Tweede Kamer een motie aan om glyfosaat in Nederland te verbieden voor niet-commerciële doeleinden. Het verbod is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu uitgewerkt in het Actieplan Duurzame Gewasbescherming'' en de nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst Het Ministerie is voornemens om het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen en particulier gebruik per november 2015 te verbieden. Een verbod op professioneel gebruik op sport- en recreatieterreinen en parken staat gepland voor november 2017.[15]

Vooral voor de onkruidbestrijding op verhardingen zal het verbod aanzienlijke meerkosten veroorzaken voor de overheid en de bedrijven buiten de land- en tuinbouw. Alternatieven (borstelen, branden, heet water en hete lucht) zijn voorhanden, maar die zijn vaak arbeidsintensiever en daardoor ook duurder. (Bron Wikipedia)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.