Bijgewerkt: 8 december 2021

GroenLinks-Amstelveen krijgt steun voor Fruit4Sport

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
31-05-2013

Bij de behandeling van de Sportnota kreeg een door GroenLinks-Amstelveen, met steun van CDA, ingediende motie over Fruit4Sport steun van de meerderheid van de gemeenteraad. Fruit4Sport is een project, waarin fruit van fruitbomen langs de velden in de kantine wordt verstrekt. Met deze motie werd tegemoetgekomen aan kritiek van de raad, dat er zowel in de Gezondheidsnota als in de Sportnota weinig aandacht was voor gezond voedsel.

raad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Raadsvergadering in Amstelveen op 29 mei 2013


In een raadsvergadering, waarin ook een initiatief voor een tweede McDonalds in Amstelveen op de agenda stond, sprak de gemeenteraad afgelopen woensdag 29 mei 2013 zowel over de Gezondheidsnota als de Sportnota. Het ging dan ook veel over bewegen, over op gezond gewicht zijn, en over de horeca voorzieningen bij sportclubs.

Maar tot teleurstelling van een aantal partijen in de raad was er maar weinig aandacht voor gezond voedsel. Tessa van Wijnen (GL): ‘Met een opgeheven vingertje bij de snoepautomaat, of aan de bar van de voetbalclub voorkom je geen overgewicht. Met een positieve boodschap misschien wel! Dát is het idee achter Fruit4Sport. Zo leggen we met voedsel een gezonde en lekkere verbinding tussen de Sportnota en de Gezondheidsnota.’

Volgens GroenLinks en CDA, de initiatiefnemers van de motie Fruit4Sport, bezoeken veel Amstelveners met grote regelmaat een sportkantine. Ze komen hier om zelf te sporten, als supporter, of om kinderen te halen en te brengen. Hierdoor zijn sportkantines de ideale plaats om effectief te werken aan gedragsverandering. Fruit4Sport heeft als doel mee te helpen aan een gezondere sportkantine en zo bij te dragen aan de maatschappelijke opgave welvaartziekten als (jeugd)obesitas en suikerziekte te voorkomen.

Het concept is niet ingewikkeld en houdt niet meer in dan dat een gedeelte van de groenvoorziening rond sportvelden wordt ingericht voor fruitproductie. Door een actieve samenwerking met sportverenigingen, lokale bedrijven en andere geïnteresseerden probeert Fruit4Sport ervoor te zorgen, dat het fruit wordt verkocht in de sportkantines.

Ook probeert Fruit4Sport samen te werken met lokale fruitaanbieders om zo te stimuleren, dat er ook fruit in de kantines aanwezig is, wanneer er geen fruit uit het sportpark voorradig is. Zo wordt er een alternatief aangeboden naast het doorgaans minder gezonde aanbod van eten en drinken in sportkantines.

Fruit4Sport is een initiatief van het InnovatieNetwerk en Wageningen UR. Wethouder John Levie (BBA) gaat nu uitzoeken, welke mogelijkheden er zijn in Amstelveen voor Fruit4Sport. Hij gaf aan ook wel wat te zien in het plaatsen van fruitbomen op schoolpleinen om zo gezond voedsel ook meer tot thema te maken op scholen. Voor meer informatie: http://innovatienetwerk.onlinetouch.nl/209#/0Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.