Bijgewerkt: 8 december 2021

GroenLinks-Amstelveen organiseert een bijeenkomst over het basisinkomen

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
08-12-2019

Dinsdagavond 17 december 2019 organiseert GroenLinks-Amstelveen een bijeenkomst over het Basisinkomen in het Amstelveens Poppentheater. We praten over de voor- en nadelen van dit idee en bespreken de vraag op welke manier een onvoorwaardelijk inkomen haalbaar is. De avond begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk. Raadslid Stieneke Kruijer: 'Het is de derde keer dat we in Amstelveen over dit onderwerp in gesprek gaan. De aandacht voor het basisinkomen is de laatste tijd enorm toegenomen. Hoog tijd om weer eens met elkaar de laatste ontwikkelingen door te nemen.'

Het Basisinkomen is een individuele en onvoorwaardelijke toelage. Iedereen vanaf 18 jaar die legaal in Nederland is, krijgt  zo’n standaardinkomen van de overheid, zonder een tegenprestatie te hoeven leveren. Het bedrag moet groot genoeg zijn om van te leven. Niemand komt dan meer onder de armoedegrens. De bijstand en andere uitkeringen kunnen dan worden afgeschaft.We gaan in gesprek met Alexander de Roo, Harro Boven, Koen Bruning  en Niels van der Moolen. Alexander de Roo is voorzitter van de Vereniging Basisinkomen en voormalig lid van het Europees Parlement voor GroenLinks.  Harro Boven is  econoom en initiatiefnemer van Moedig Voorwaarts van de Jonge Democraten en heeft een  financieringsvoorstel voor het basisinkomen ontwikkeld. Koen Bruning, student PPE aan de VU, is een enthousiast pleiter voor het basisinkomen en schrijft een boek over dit onderwerp.  Niels van der Moolen is voorzitter van het CDJA en heeft zich uitgebreid verdiept in dit onderwerp.

Het publiek wordt uitgedaagd om vragen te stellen en met de sprekers in gesprek te gaan. De discussie wordt  in goede banen geleid door Matthijs den Hollander. Adres: Amstelveens Poppentheater Wolfert van Borsselenweg 85A, 1181 PH Amstelveen. De zaal is vanaf 19.30 open.

Door een basisinkomen 2.0 in te voeren stijgt de koopkracht van de bijstandsgerechtigden licht en van lage- en middeninkomens flink. Dit blijkt uit berekeningen van het Nibud gemaakt in opdracht van de Vereniging Basisinkomen. Bijstandsgerechtigden gaan er 1 tot 15 % op vooruit afhankelijk van de gezinssituatie. Mensen op het minimumloon tussen de 15 en 50 %. Modale inkomens stijgen 14 tot 49 % en tweemaal modaal ziet haar koopkracht met 4 tot 34 % verbeteren. Bereken zelf je Basisinkomen 2.0 hier.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.