Bijgewerkt: 22 februari 2024

GroenLinks-Amstelveen over het geblunder bij brandblussen in de St. Urbanuskerk

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
27-04-2019

De Inspectie Justitie en Veiligheid oordeelt in een rapport over de brand in de Sint Urbanuskerk snoeihard over het falend beleid van de gemeente Amstelveen. 370 meldingen over kapotte brandkranen zijn blijkbaar in een la gelegd. En onduidelijk is wat er gebeurd is met de 160.000 euro die de gemeenteraad beschikbaar had gesteld om ze te laten repareren. GroenLinks-Amstelveen vindt dat de gemeente in haar reactie de ernst van de bevindingen van de inspectie niet onderkent.

De gemeente denkt er van af te zijn met de constatering dat inmiddels alle brandkranen weer op orde zouden zijn. Maar de kern van de zaak is volgens de grootste oppositiepartij dat de beheer- en controleprocessen bij de gemeente slecht of niet worden uitgevoerd, waardoor dit zo faliekant fout kon gaan. En dat is niet de eerste keer. Eerder is de gemeente al op de vingers getikt omdat de financiële processen niet op orde waren, vorig jaar was er een ICT crisis omdat het IT beheer een janboel was en nu blijken essentiële werkzaamheden in het brandveiligheidsdomein niet te worden uitgevoerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Martin Kortekaas fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


GroenLinks-Amstelveen stelt opnieuw vast dat dit meestal niet aan individuele ambtenaren ligt, maar dat er veel mis is in de aansturing en dat de gemeentelijke organisatie de basisprincipes van administratieve vastlegging en controle niet toepast. Martin Kortekaas fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen zegt daarover: 'Er ligt een uitstekend rapport van de inspectie, maar het college laat in haar reactie in een rammelende raadsbrief en dito persbericht zien dat ze er helemaal niets van begrijpen. De burgemeester lijkt heel tevreden met de constatering dat alle brandkranen inmiddels weer gemaakt zouden zijn en wil overgaan tot de orde van de dag.'

Opvallend is volgens de partij ook dat de gemeente deels het boetekleed aantrekt, maar tegelijkertijd begint te wijzen naar brandweer en waterschap en op niets af stelt dat het in andere gemeenten ook wel eens niet op orde zou kunnen zijn. Blijkbaar allemaal bedoeld om de aandacht van het eigen falen af te leiden. GroenLinks-Amstelveen vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente niet meteen na de brand zelf een onderzoek heeft gedaan naar de eigen processen. Dan had er al lang een plan van aanpak kunnen liggen om de boel nu wel op orde te krijgen. De partij wil van het college nu in een debat antwoord op belangrijke vragen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.