Bijgewerkt: 7 juni 2023

GroenLinks-Amstelveen verwelkomt nieuwe bewoners op Krakenburg

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
21-05-2023

De groep woningzoekende jongeren die deze week haar tenten opsloeg op een braakliggend terrein op Kronenburg in Amstelveen, heeft op zaterdag 20 mei 2023 bezoek gekregen van Lennart de Looze fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen. De Looze sprak zijn steun uit voor het initiatief van de bezetters om op deze plek alsnog betaalbare studentenwoningen te realiseren.

Een eerder plan om hier 2.500 studentenwoningen te bouwen werd afgeblazen omdat Schiphol te veel hinder veroorzaakte. De Looze: ‘Het is doodzonde om dit terrein zo lang leeg te laten staan. GroenLinks is superblij dat er nu een enthousiaste groep is die er mooie plannen mee heeft.’

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2022)

De locatie van de geplande nieuwe gebouwen voor 2.500 studentenwoningen in de wijk Uilenstede-Kronenburg in Amstelveen

De plannen voor woningbouw op dit terrein staan voorlopig in de ijskast sinds de Raad van State uitsprak dat bebouwing niet door mag gaan vanwege de vlieghinder van Schiphol. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had de Raad van State om een oordeel gevraagd toen de gemeente Amstelveen fors wilde gaan bouwen op Uilenstede. Lennart de Looze: ‘Opnieuw hebben we alleen maar last van de luchthaven. Die beperkt ons enorm. En dat terwijl woningen zo ontzettend hard nodig zijn. We zouden hier graag betaalbare woningen bouwen; alles staat klaar om van start te gaan.’ Een eerdere rechtszaak van de gemeente en protesten van studenten hebben nog geen beweging gekregen in het besluit van het ministerie. ‘Dit is een nieuwe stap in het protest tegen de woningnood. De overheid doet te weinig. Tegelijkertijd is deze actie een protest tegen de macht van Schiphol en de hinder die de luchthaven veroorzaakt voor de omgeving,’ - aldus het GroenLinks-raadslid.

Foto Amstelveen
(Foto GroenLinks-Amstelveen - 2023)

Lennart de Looze van GroenLinks Amstelveen (l) heeft een plantje meegebracht voor actievoerder Kelli in Kronenburg

De nieuwe bewoners van het terrein hebben het inmiddels voorzien van een huisje en enkele tenten, waar ze de nacht doorbrengen. Lennart de Looze, die zelf op Uilenstede woont, verwelkomde zijn nieuwe buren met wat plantjes voor in de tuin. Kelli, een van de nieuwe bewoners van het terrein, leidde hem met plezier rond. Een enthousiaste club mensen was druk bezig met het opbouwen van hun nieuwe plek. De nieuwe bewoners willen graag een rol spelen in de levendigheid van de buurt.

Zo zijn er plannen voor een filmavond, voor moestuintjes voor bewoners van Uilenstede en voor etentjes rondom de al opgebouwde soepkeuken. En de bewoners staan open voor meer activiteiten op het terrein: ‘Het terrein is immers groot genoeg!’ Lennart de Looze deelt in het enthousiasme: 'Heel gaaf, dit initiatief! Deze vorm van wonen is niet alleen een geweldig pressiemiddel, hij voegt ook wat toe aan de buurt.' De Looze spreekt van ‘sociale en ecologische waarde’: 'dit is een project dat gedragen wordt door de gemeenschap. Het brengt echt wat positiefs naar Uilenstede.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.