Bijgewerkt: 8 december 2021

GroenLinks-Amstelveen wil 7,4 miljoen euro duurzaam investeren

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
23-11-2015

GroenLinks Amstelveen wil, dat de 73.671 aandelen van stroomproducent Eneco die de gemeente heeft, ter waarde van zo’n 7,4 miljoen euro, duurzamer geïnvesteerd worden. Uit recent onderzoek blijkt, dat stroom in Nederland steeds grijzer wordt opgewekt en dat er ook bij Eneco nog winst te behalen valt. Samen met andere gemeenten die aandelen Eneco hebben wil ze een vuist proberen te maken.

Uit een recent rapport van natuur- en milieuorganisaties blijkt, dat stroom in Nederland steeds grijzer in plaats van groener wordt. Van de grote energiebedrijven doet Eneco het nog het best, maar scoort vooralsnog een mager zesje. De gemeente Amstelveen heeft met 73.671 aandelen 1,5% van Eneco in handen, dat is goed voor zo’n 7,4 miljoen euro. Wat GroenLinks betreft, moet de gemeente zich als aandeelhouder hard gaan maken voor meer duurzaamheid in het bedrijf. GroenLinks-fractievoorzitter Axel Boomgaars: “Geld moet op een duurzame manier rollen. Amstelveen heeft meerdere miljoenen in handen van Eneco, en zou zich dus hard moeten maken om het bedrijf, waar mogelijk duurzamer te maken.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Axel Boomgaars, fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


Een van de mogelijke manieren om te verduurzamen bij Eneco is om duurzamer stroom in te kopen. Het bedrijf produceert niet alleen stroom, maar koopt die voor haar klanten ook in vanuit het buitenland. Dat gebeurt nog steeds voor een groot deel via wat men een ‘handelsmix’ noemt, met ook een groot deel gas en kolen. Boomgaars: “Wat ons betreft moet dat afgelopen zijn, wij willen geen Amstelveens geld steken in vervuilende energievormen, maar juist innovatie en duurzaamheid stimuleren.”

Het Amstelveense college van B en W heeft al aangegeven hierin mee te willen gaan. Maar met 1,5% van de aandelen is het nog moeilijk een vuist maken. Daarom heeft GroenLinks Amstelveen collega-fracties in het land benaderd om zelfde oproepen te doen. In Rotterdam heeft men zo’n 30% van de aandelen, in Den Haag zo’n 16%. “Als we met zijn allen de krachten bundelen, kunnen we echt een verschil maken en de stroomvoorziening verduurzamen. Dat zou echt een fantastisch resultaat zijn,” aldus Boomgaars.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.