Bijgewerkt: 20 juni 2024

GroenLinks-Amstelveen wil alternatief voor oplaten luchtballonnen

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
14-12-2015

GroenLinks in de gemeenteraad van Amstelveen wil, dat er bij evenementen een alternatief gezocht wordt voor het oplaten van luchtballonnen. Als die namelijk weer neerkomen vervuilen ze de natuur, ze zijn moeilijk afbreekbaar en dieren kunnen eraan overlijden. De partij stelt voor niet langer evenementen toe te staan, waarbij ballonnen worden opgelaten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Axel Boomgaars, fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


De negatieve effecten van het oplaten van ballonnen zijn al lange tijd bekend. Zo worden op stranden steeds meer ballonnen geteld, breken ze moeilijk af, waardoor ze bijdragen aan de plasticvervuiling van het water en kunnen dieren ze opeten, of erin stikken. GroenLinks-Amstelveen wil dat daar een einde aan komt. Fractievoorzitter Axel Boomgaars: “Niemand vindt het normaal als mensen troep op straat gooien, maar met ballonnen gebeurt feitelijk hetzelfde. Die plastic zakken die je oplaat, komen ook weer ergens naar beneden met alle schadelijke gevolgen van dien.”

Bovendien zijn er voldoende alternatieven voor handen. Wanneer ballonnen vastgezet worden aan de grond, of niet met helium gevuld worden, zijn ze achteraf makkelijk op te ruimen. Ook kan voor een feestelijke sfeer iets anders gezocht worden dan het gebruik van ballonnen. Boomgaars: “Waar het GroenLinks om gaat is, dat je geen troep maakt die je niet zelf opruimt. Iets anders gebruiken dan ballonnen is een kleine moeite die erg helpt voor de natuur, het milieu en de dieren.”

Ook al heeft de gemeente al eens opgeroepen geen ballonnen op te laten is, dat bijvoorbeeld op Koningsdag dit jaar alsnog gebeurd. Tijdens de behandeling van het nieuwe evenementenbeleid in de gemeenteraad woensdag zal GroenLinks een amendement indienen dat tot doel heeft om evenementen die ballonnen, of vergelijkbare zaken oplaten niet langer toe te staan in Amstelveen. Voor meer informatie kijk op www.dieballongaatnietop.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.