Bijgewerkt: 1 april 2023

GroenLinks-Amstelveen wil de 'ongedocumenteerden' eventueel in Kronenburg huisvesten

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
06-06-2018

De groep uitgeprocedeerde vluchtelingen van We are here zwerft al jaren rond van kraakpand naar kraakpand in Amsterdam en strijkt nu deels neer in Amstelveen. Het nieuwe Amsterdamse bestuur onderzoekt of een 24-uursopvang een oplossing voor de groep ongedocumenteerden is. GroenLinks-Amstelveen stelt voor dat B en W met Amsterdam overlegt of Amstelveen hier in regioverband een rol bij kan spelen.

Een deel van de groep We are here, ongeveer 60 mensen, heeft een leegstaand kantoorpand aan de Meester G. Groen van Prinstererlaan 114 in Amstelveen gekraakt. We are here vertegenwoordigt een deel van de ‘ongedocumenteerden’, voor het grootste deel uitgeprocedeerde vluchtelingen zonder geldige papieren. Zij bevinden zich in een uitzichtloze situatie en zitten nu met alleen wat matrassen en allemaal een tasje in een desolaat leegstaand pand. Fractievoorzitter van GroenLinks Martin Kortekaas is er gaan kijken en heeft met één van hen gesproken: 'Kraken is voor deze groep uiteindelijk geen oplossing, We are here verhuist nu al jaren van het ene naar het andere kraakpand, er moet een humane oplossing komen voor dit drama.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Martin Kortekaas fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


Hoewel de groep tot nu toe vooral in Amsterdam verblijft en daar ook aandacht voor de uitzichtloze situatie vraagt, is het de landelijke politiek die met een echte oplossing moet komen. Deze groep verdwijnt niet als ze ook weer uit dit pand worden gezet, maar zolang er geen echte oplossing is, ligt bij Amsterdam en Amstelveen de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat ze op straat terechtkomen. 'Wij zijn blij dat het nieuwe college in Amsterdam onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om voor alle ongedocumenteerden een goede opvang te regelen', aldus Kortekaas.

GroenLinks zal in de raadscommissie ABM aanstaande donderdag 7 juni 2018 aan het Amstelveense college vragen om in samenwerking met het bestuur van Amsterdam te komen tot een goede oplossing en waar mogelijk te onderzoeken of Amstelveen een deel van die oplossing kan bieden. Onderzocht zou kunnen worden of de leegstaande noodopvang voor vluchtelingen op Kronenburg kansen biedt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.