Bijgewerkt: 13 augustus 2022

GroenLinks-Amstelveen wil jongeren zonder werk direct helpen

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
14-12-2021

GroenLinks-Amstelveen wil dat de gemeente Amstelveen, in navolging van onder andere de gemeente Utrecht, jongeren die een bijstandsuitkering aanvragen, direct helpt. Volgens de wettelijke regels moeten jongeren onder de 27 jaar, die zich bij de gemeente melden voor een uitkering, eerst vier weken zelfstandig op zoek gaan naar een baan. Pas na deze periode hebben ze recht op de uitkering.

In Utrecht kiest men ervoor om de jongvolwassenen direct een uitkering te geven om te voorkomen dat kwetsbare jongeren in de schulden komen. Door de zogenaamde zoektermijn los te laten, zijn deze jongeren direct bekend bij de gemeente en kan ook eventueel hulp geboden worden op andere gebieden.

Foto Amstelveen
(Bron GroenLinks-Amstelveen - 2021)

Stieneke Kruijer raadslid van GroenLinks-Amstelveen woordvoerder Zorg, sociale zaken, onderwijs, armoede, cultuur, sport, jeugd en jongeren


GroenLinks-Amstelveen raadslid Stieneke Kruijer stelt schriftelijk vragen aan het college. Deze partij wil dat de gemeente Amstelveen het voorbeeld van Utrecht volgt. Kruijer: ‘In deze coronatijd  zijn jongeren kwetsbaar geworden. Jongvolwassenen die aan het loket komen voor een bijstandsuitkering, hebben vaak meerdere problemen. Door ze vier weken lang te laten wachten, raken ze mogelijk uit beeld. Dat is een slechte zaak’.

Ook vraagt Kruijer om, in navolging van Utrecht, de vrijlatingsregeling van toepassing te verklaren voor de jongvolwassen. Deze regeling bepaalt dat er naast de uitkering een klein bedrag aan inkomsten uit bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of deeltijdwerk behouden mag blijven. Deze regel  is officieel alleen van toepassing op personen ouder dan 27 jaar. In Utrecht redeneren ze dat op dit moment jongeren alle ondersteuning nodig hebben. Zo moet het in Amstelveen ook zijn volgens GroenLinks.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.