Bijgewerkt: 3 december 2021

GroenLinks-Amstelveen wil meer actie voor verdraagzaamheid

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
14-04-2015

GroenLinks-Amstelveen wil, dat de gemeente haar inzet voor verdraagzaamheid in de stad gaat vergroten. Twee jaar geleden kwam de partij met een initiatiefvoorstel gelijke behandeling, en nu lijkt het thema actueler dan ooit. De recente antisemitische voorvallen met ‘anti-jodenstickers’ en hakenkruizen laten zien dat er nog veel werk te verrichten valt.

Twee jaar geleden kwam fractievoorzitter met een zelfgeschreven voorstel naar de gemeenteraad om aan de slag te gaan met gelijke behandeling in Amstelveen. Tot die tijd was de gemeente weinig actief tegen discriminatie. Nu twee jaar later wordt er opnieuw gekeken wat de gemeente wil, en de recente antisemitische voorvallen met ‘anti-jodenstickers’ en hakenkruizen laten volgens GroenLinks zien dat actie voor verdraagzaamheid nog hard nodig is.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Axel Boomgaars, fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


Boomgaars: “Zodra de stickers geplakt en de kruizen getekend zijn is het een taak van politie en justitie om de daders hard aan te pakken, want dit pikken we niet. De gemeente zou zich wat mij betreft echter meer moeten inzetten op een niveau waardoor zulke kwetsende gebeurtenissen überhaupt niet plaatsvinden. Blijkbaar staat verdraagzaamheid onder druk, en daar moeten we iets tegen doen.”

Een concreet voorbeeld volgens GroenLinks is het programma Ontmoeten en (Her)denken, dat vrijwillig door een groep betrokken Amstelveners is opgezet. Zij gaan naar basisscholen om met leerlingen te praten over wat er in de Tweede Wereldoorlog en op andere momenten van onverdraagzaamheid is gebeurd. Dat project is nog in ontwikkeling, maar heeft de ambitie om zich verder uit te breiden. Boomgaars: “Wat mij betreft moeten wij als gemeente zulke initiatieven stimuleren en zorgen dat zoiets op elke basisschool plaatsvindt. Ontmoeten en (Her)denken laat kinderen zelf nadenken over wat het betekent om anders te zijn en stimuleert inleving in anderen. Dat lijkt me een essentiële stap tegen intolerantie.” Een ander mooi initiatief vindt hij, dat de burgemeester de Amstelveense religieuze en levensbeschouwelijke groepen jaarlijks uitnodigt voor een gesprek, met dit jaar ook een extra bijeenkomst voor jongeren.

Twee jaar geleden waren naast religie, ook seksualiteit in de sport en leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt prioritaire thema’s.  “Het blijft lastige materie, ik snap heel goed dat je in Amstelveen alleen niet alle problemen op kan lossen, maar niks doen is geen optie. Ik ben trots dat de gemeente afgelopen twee jaar met dit thema is begonnen en al een waardevolle bijdrage heeft geleverd. Nu is het tijd om dat verder uit te bouwen,” aldus Boomgaars. Donderdag 16 april 2015 bespreekt de commissie Algemeen Bestuur en Middelen van de gemeente de tussentijdse evaluatie van de notitie Gastvrij Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS