Bijgewerkt: 6 december 2021

GroenLinks-Amstelveen wil met de basisinkomen experimenteren

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
19-03-2018

GroenLinks-Amstelveen wil dat er na de verkiezingen ook in Amstelveen stappen worden gezet  om te experimenteren met vormen van een Basisinkomen. In andere steden worden al proeven gedaan met regelvrije bijstand. Een proef met soepeler omgang met de regels in de bijstand kan mogelijk ook een oplossing bieden voor de conflicten die de gemeente Amstelveen nu heeft met groepen minima en statushouders.

De gemeenten mogen tegenwoordig veel zelf beslissen. Bijvoorbeeld, hoe je mensen zonder werk naar een baan begeleidt. De gemeente kan er voor kiezen om vooral in te zetten op begeleiding naar werk. Met hulp voor het opstellen van een cv of een sollicitatietraining. En met veel dwang om zo snel mogelijk een baan te vinden, ook als je nog bezig bent met het leren van de taal of als de baan niet goed past bij je opleiding.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Brenda de Kort kandidaat-raadslid met Martin Kortekaas lijsttrekker en Ilika Polderman kandidaat-raadslid van GroenLinks-Amstelveen op 17 maart 2018 in het Stadshart Amstelveen tijdens de verkiezingscampagne


De gemeente kan ook experimenteren met een andere vorm. In Wageningen doen ze dat bijvoorbeeld. Daar mogen mensen zonder werk meedoen aan een proef om bijvoorbeeld twee jaar lang 200 euro per maand bij te verdienen op hun uitkering (200 van de ruim 700 Wageningers met een bijstandsuitkering mogen hieraan meedoen red.). Doel van dat project is om te kijken wat er gebeurt als mensen meer vrijheid krijgen en meer mogelijkheden om zichzelf te verbeteren. De verwachting is dat mensen sneller uit de bijstand komen als ze meer vrijheid krijgen om eigen keuzes te maken dan met de dwingende regels van de participatiewet.

GroenLinks raadslid Stieneke Kruijer: 'Ik denk dat vertrouwen werkt. Mensen in de bijstand niet onder druk zetten, maar wel stimuleren. Ook in Amstelveen moeten we gaan experimenteren met het Basisinkomen.' In Amstelveen is in de campagne een felle discussie gevoerd over de behandeling van minima en statushouders door de gemeente. GroenLinks benadrukt dat alle partijen kiezen voor maatwerk en dat een proef met regelarme bijstand ook een invulling van dat maatwerk kan zijn. GroenLinks lijsttrekker Martin Kortekaas zegt daarover: 'Wij kiezen voor verandering in Amstelveen, geef minima en statushouders de vrijheid om zich te ontwikkelen als dat betere kansen biedt.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.