Bijgewerkt: 21 maart 2023

GroenLinks-Amstelveen wil opnieuw actie inzake luchtkwaliteit

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
02-07-2019

GroenLinks-Amstelveen maakt zich al langere tijd zorgen over de luchtkwaliteit in Amstelveen en die zorgen worden nu onderschreven door het recente onderzoek van het RIVM. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat inwoners rond Schiphol al op korte termijn negatieve gezondheidseffecten ondervinden van ultrafijnstof. GroenLinks vroeg eerder dit jaar tevergeefs om actie van de gemeente en hoopt dat het college bestaande uit de VVD, D66 en PvdA, nu wel in beweging te krijgen is.

Foto Amstelveen
(Bron GroenLinks-Amstelveen - 2018)

Lennart de Looze raadslid van GroenLinks-Amstelveen


Donderdag 27 juni kwam het RIVM met een onderzoek naar buiten met betrekking tot de gezondheidseffecten van kortdurende blootstelling aan ultrafijnstof voor omwonenden van Schiphol. Een onderzoek over de lange termijn effecten van langdurige blootstelling aan ultrafijnstof van het RIVM loopt nog. De resultaten daarvan worden in 2021 verwacht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een Boeing 747-406 van KLM PH-BFV tijdens de landingsprocedure naar Schiphol boven de Amsterdamseweg op 30 juni 2019


De huidige resultaten zijn reeds zorgwekkend te noemen, GroenLinks raadslid Lennart de Looze: 'Veel mensen maken zich al langere tijd zorgen over dit probleem, dit onderzoek toont aan dat de zorgen terecht zijn. Het blijkt zelfs nog erger te zijn; kortdurende blootstelling heeft al direct effecten op onze gezondheid.” Het onderzoek wijst uit dat ultrafijnstof, dat zowel door vliegtuigen als verkeer wordt uitgestoten, leidt tot onder meer vermindering in longfunctie bij volwassenen, luchtwegklachten bij kinderen, toename in medicijngebruik bij kinderen met astma en tijdelijke vermindering van de hartfunctie bij volwassenen.'

Vorig jaar diende GroenLinks-Amstelveen al een motie in om de luchtkwaliteit te gaan monitoren, om zo ook, net als in andere gemeenten, de effectiviteit van maatregelen te kunnen meten. Deze motie werd ondersteund door de gehele oppositie, maar de coalitie hield het tegen en gaf aan te willen wachten op onderzoeken van het RIVM. 'Nu dit onderzoek er ligt, verwacht ik dat er genoeg aanleiding is om er serieus mee aan de slag te gaan. Schiphol is een grote vervuiler, maar ook de A9 en het verkeer op onze binnenwegen zullen we onder de loep moeten nemen' - aldus de Looze. De partij zegt opnieuw met concrete voorstellen te komen voor de komende gemeenteraadsvergadering van 10 juli 2019.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.