Bijgewerkt: 2 december 2021

GroenLinks: 'Nog teveel nadelen van zondagopenstelling'

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
11-12-2012

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks zal aanstaande woensdag 12 december 2012 tegen het raadsvoorstel voor de zondagopenstelling stemmen. De fractie ziet, mede op basis van een door haar uitgevoerde enquête onder Amstelveense winkeliers, nog te veel nadelen van het raadsvoorstel.

Die nadelen zijn onvoldoende in beeld gebracht en onvoldoende van passende antwoorden voorzien. Hoewel GroenLinks ook absoluut de voordelen voor consumenten ziet van op zondag kunnen winkelen, zegt de partij daarom nu niet in te kunnen stemmen met dit raadsvoorstel.

maarse Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Albert Maarse, raadslid van GroenLinks-Amstelveen


Uit de enquête van GroenLinks onder Amstelveense winkeliers blijkt, dat tweederde zegt tegen de zondagopenstelling te zijn en degenen die (toch) op zullen gaan, voeren daar grotendeels negatieve argumenten voor aan als ‘ik wil geen klandizie verliezen’,  of ‘of zal wel moeten’. Slechts een heel klein percentage verwacht een positief effect van de zondagopenstelling.

Albert Maarse, raadslid GroenLinks: ‘De resultaten van de enquête, los van of dit nu een representatief beeld is, laten in ieder geval zien, dat er heel veel haken en ogen aan dit raadsvoorstel zitten. GroenLinks heeft dan ook grote zorgen over wat dit betekent voor zelfstandige winkeliers, voor de diversiteit van het winkelaanbod, voor mogelijke overlast van omwonenden, de extra kosten voor schoonmaak, handhaving, maar de extra milieubelasting. Al die zorgen worden op dit moment niet, of onvoldoende geadresseerd in het raadsvoorstel.'

GroenLinks wijst erop, dat in de Tweede Kamer een initiatiefwet van D66 en GroenLinks is aangenomen. Daarin wordt geregeld, dat gemeenten zelf mogen gaan bepalen, of en wanneer zij koopzondagen instellen. Volgens Maarse betekent dit, dat gemeenten maatwerk moeten leveren:

‘In Amstelveen moeten we dus ook geen principiële discussie voeren, maar kijken wat in onze specifieke situatie wel en niet werkt. In dit raadsvoorstel is daar geen oog voor. De wethouder zegt eigenlijk ‘het kan, de raad wil het, dus we doen het’. Voor GroenLinks is dat veel te kort door de bocht.’

GroenLinks zegt te betreuren, dat er geen beter raadsvoorstel ligt, toegesneden op de Amstelveense situatie. Maarse: ‘GroenLinks ziet ook de voordelen voor consumenten om ook op zondag te kunnen winkelen. We zijn dus ook geen principieel tegenstander. Maar als je er dan toe over wil gaan, dan moet je het wel echt goed regelen. En dat gebeurt op dit moment niet. Zo zijn er alleen maar verliezers.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS