Bijgewerkt: 25 juni 2024

GroenLinks positief over nieuwe plannen peuteropvang

Nieuws -> Politiek

Bron: GL-Amstelveen
04-09-2012

De Amstelveense raadsfractie van GroenLinks is gematigd positief over de reactie van het college van burgemeester en wethouders op haar eerdere schriftelijke vragen rondom het samenvoegen van kinderopvang met peuterspeelzalen.

Zoals de partij vermoedde was er sprake van een wachtlijst en kans op taalproblemen; daar wordt door nieuwe plannen van B en W aan gewerkt. De kwaliteitscontrole van het nieuwe programma voor het peuterspelen kan volgens de fractie niet snel genoeg beginnen.

GroenLinks hoorde de afgelopen maanden van verschillende kanten, dat zich wachtlijsten vormden binnen de nieuwe peuteropvang. De fractie van deze partij heeft daarover vragen gesteld aan het college van B en W. De gemeente heeft nu bekend gemaakt, dat er inderdaad ruim 70 peuters wachten op opvang.

kruijer Amstelveen
(Foto GL-Amstelveen - 2012)

Stieneke Kruijer burgerraadslid van GL-Amstelveen


Burgerraadslid Stieneke Kruijer: ‘De opvang van peuters is belangrijk, om hen spelenderwijs in contact met andere kinderen te laten leren. Het is dan belangrijk om te zien, dat nu de wachtlijsten bekend zijn, er ook extra plaatsen ingekocht worden om de wachtlijsten weg te werken. Wij weten, dat vanwege de wachtlijsten al ouders afgehaakt zijn, dat is natuurlijk erg vervelend.’

Een ander probleem die de fractie in haar vragen had aangekaart, was het feit dat in sommige groepen de verhouding tussen de kinderen van Nederlandse en niet-Nederlandse afkomst scheef ligt, waardoor het moeilijk is om eventuele taalachterstand van groepen peuters adequaat aan te pakken.

GroenLinkser Kruijer: ‘Mede naar aanleiding van onze vragen gaat men nu extra geld investeren om de verhouding meer gelijk te trekken. Op die manier kan taalachterstand beter aan gepakt worden.' Daarnaast wordt er nog onderzocht, of kinderopvangaanbieders met een alternatief aanbod beter kunnen inspelen op de van verschillende groepen expats.

Verder was er nog de kwestie van de controle op pedagogische kwaliteit van het peuterspeelzalen. Deze controle had al in opdracht van de gemeente door de GGD uitgevoerd moeten zijn, maar laat op zich wachten. ‘Wat ons betreft moeten we nu zo snel mogelijk weg achter het bureau en de lokalen in om te zien hoe het nu gaat.

We willen graag weten, of de peuters het programma krijgen, dat ze wat ons betreft verdienen.’ Woensdag in de commissie B en S worden de nieuwe plannen van het college van B en W behandeld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.