Bijgewerkt: 28 juni 2022

GroenLinks presenteerde haar 'Groene belofte voor Noord-Holland'

Nieuws -> Politiek

Bron: Alwin Hietbrink
16-02-2015

De vaart moet erin. GroenLinks presenteerde op 14 februari 2015 haar 'Groene belofte voor Noord-Holland' om het Natuurnetwerk de komende jaren in de helft van de tijd af te maken. Op dit moment gaat de aanleg ervan veel te langzaam en komt er weinig terecht van een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden.

Alwin Hietbrink, lijsttrekker van GroenLinks in de provincie Noord-Holland: "De provincie moet zich keihard inzetten om onze natuurgebieden met elkaar te verbinden en waar mogelijk te vergroten. Helaas had het provinciebestuur de afgelopen jaren vooral aandacht voor het aanleggen van nog meer asfalt en werd er fors bezuinigd op natuur- en landschap organisaties. Met het tempo, waarin nu aan het Natuurnetwerk wordt gewerkt, zijn we in 2030 nog niet klaar. Dat moet en kan anders.”

Foto Amstelveen
(Foto Bram Kloos - 2015)

Alwin Hietbrink, lijsttrekker van GroenLinks Noord-Holland


GroenLinks maakt het versnellen van de aanleg van het Natuurnetwerk en het stoppen met bezuinigen op groen en natuur dan ook tot inzet van de verkiezingen. Hietbrink: “Vergeleken met de andere provincies is Noord-Holland ongelofelijk divers: je kunt er genieten van bossen, heide en duinen, van polders, het IJsselmeer en de Waddenzee. Door verbindingen tussen natuurgebieden te maken, kunnen planten en dieren zich makkelijker verspreiden. Aaneengesloten natuurgebieden zijn gevarieerder en er kunnen meer soorten planten en dieren leven. Ook voor mensen is natuur onmisbaar. Steeds meer mensen gaan fietsen en wandelen en genieten zo van ons prachtige landschap; Noord-Hollanders, maar ook de vele toeristen die onze economie versterken.”

Om de aanleg van het Natuurnetwerk te versnellen is geld en menskracht nodig. GroenLinks Noord-Holland wil de komende jaren elk jaar 500 hectare nieuwe natuur realiseren. Hietbrink: "Daarom moet er ook meer geld komen voor beheer en onderhoud van natuur en moeten vrijwilligers in het groen goed ondersteund worden. Duizenden mensen wijzen onze kinderen de weg in het groen, of helpen bij het beheer. Het is schandalig, dat de provincie daar de afgelopen jaren op heeft bezuinigd. Het kan toch niet zo zijn, dat de provincie op kosten van alle Noord-Hollanders steeds meer geld uittrekt voor nieuw asfalt en de natuur links laat liggen. Een groene leefomgeving is voor iedereen belangrijk".

Op zaterdag 14 februari 2015 deed Alwin Hietbrink om 13.00 uur in de bibliotheek van Alkmaar zijn ‘Groene Belofte’ aan Ernest Briët, directeur van Landschap Noord-Holland en aan Petra Schut, regiodirecteur van het IVN.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.