Bijgewerkt: 1 februari 2023

GroenLinks-raadslid naar Warschau Gay-Pride

Nieuws -> Politiek

Bron: Axel Boomgaars
12-07-2010

Axel Boomgaars, raadslid voor GroenLinks Amstelveen zal in het weekend van 17 juli 2010 afreizen naar Warschau in Polen, om daar mee te doen in de Gay-Pride die in dat land georganiseerd wordt.

Hij gaat met het COC-Amsterdam mee om op te komen voor de rechten van homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders in het voormalig Oostblokland. ‘In Amsterdam lijkt de gaypride tegenwoordig misschien meer op een leuk feest,’ zegt Boomgaars, ‘maar in landen als Polen is het nog bittere noodzaak om op te komen voor gelijke rechten. In Polen kunnen koppels van het gelijke geslacht bijvoorbeeld nog steeds geen kinderen adopteren en iets als een huwelijk of geregistreerd partnerschap bestaat er ook niet.’

Boomgaars Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Axel Boomgaars (l) in de raadzaal


In het verleden heeft de burgemeester van de stad, de onlangs overleden president van Polen,  Lech Kaczynski, het evenement verboden. Die beslissing is later door het Europese Hof van Justitie vernietigd, ‘maar men staat nog steeds niet te springen.

De huidige burgemeester, Hanna Gronkiewicz-Waltz, weet dat ze er niks tegen kan doen, maar lijkt het liever niet te hebben.’ Polen maakt de laatste jaren wel langzaam een verandering door. Er is een nationaal debat op gang gekomen over homoseksualiteit en langzaamaan durven ook bekende mensen daar uit de kast te komen.

Boomgaars gaat samen met mensen van het COC. ‘Ik zit bij het COC-Amsterdam omdat ik op middelbare scholen, waaronder in Amstelveen, voorlichting geef om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en te houden. Berichten van homofobie nemen in ons land toe, dat merk je ook op scholen en ik wil niet langs de kant staan. Mijn vriend durft bijvoorbeeld niet hand in hand over straat te lopen.

Dat respecteer ik, maar ergens is het een bizar idee dat gevoelens opgekropt worden. Door mee te gaan naar Warschau hoop ik ook daar een signaal van gelijkwaardigheid af te kunnen geven. De bevolking daar is minder ruimdenkend dan wij hier.’ Zo loopt sinds een paar weken de populaire actie ‘Heel Polen beschermt kinderen’ van een organisatie die gelooft dat zaken als geregistreerd partnerschap en homo-adoptie bedreigingen zijn voor traditionele familiewaarden.

Dat Polen een conservatiever land is dan Nederland blijkt bijvoorbeeld ook uit het feit dat daar bij gayprides ook nog groepen anti-demonstranten op de been zijn. Op de vraag of hij zich zorgen maakt voor mogelijke opstoten, zegt Boomgaars met een kleine lach: ‘Ik ben met twee oudere broers opgegroeid, ik heb wel voor mezelf leren opkomen.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.