Bijgewerkt: 25 mei 2024

GroenLinks vragen ivm cameratoezicht op Westwijkplein

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
11-07-2011

De fractie van GroenLinks-Amstelveen heeft schriftelijke vragen gesteld over het cameratoezicht dat vanaf 12 juli 2011 op het Westwijkplein in werking treedt. Naar aanleiding van een brief met het implementatieplan maakt zij zich zorgen over de kans op verplaatsing van de overlast en de tijden waarop er live toezicht plaatsvindt.

GroenLinks is nooit voorstander geweest van cameratoezicht op het Westwijkplein. Volgens de partij moet zoiets ingrijpends pas gebeuren, wanneer alle andere middelen gefaald hebben. Dat is volgens hen nog niet het geval.

cctv Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Deze videocamera bewaakt het westelijke deel van het WestwijkpleinGroenLinks-raadslid Axel Boomgaars ‘De twee ton die voor het project wordt uitgetrokken hadden wij liever geïnvesteerd gezien in echte mensen op straat, bijvoorbeeld een extra jongerenwerker die laatst is geschrapt. Maar goed, nu het zover is en er twee jaar lang 24/7 alle bezoekers op het Westwijkplein gefilmd en opgenomen zullen worden, moet het volgens ons wel effectief gebeuren. Daar hebben wij nu onze twijfels bij.’

Een van de voornaamste zorgen zijn de tijden waarop de camera’s live door mensen in een centrale worden bestuurd en bekeken. Dat zal gebeuren van donderdag tot en met zaterdag van 17.00 tot 23.00. Ervaring in andere gemeenten leert, dat vooral het live toezicht het effectiefst is in het terugdringen van overlast en criminaliteit.

cctv Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Videocamera voor het wijkcentrum 'Westend'. Een stuk of vijf videocamera's zijn er al geïnstalleerd op en rond het pleinBoomgaars: ‘Dan vinden wij dit gekke tijden. Volgens mij vinden de meeste problemen niet plaats rond half zes op een donderdagmiddag, maar in de avond- en nachturen. Juist dan moet je er zijn. Wij vragen waarom er voor die tijden is gekozen en wat het achterliggende idee is.’

Andere zorg is de angst voor verplaatsing van het probleem. Uit een onderzoek gedaan door de gemeente onder wijkbewoners blijkt, dat driekwart van de bezoekers van het plein het idee heeft, dat de overlast door camera’s zal verplaatsen. ‘Dat idee hebben wij ook altijd gehad, en blijkbaar ervaart de buurt dat dan ook,’ aldus Boomgaars ‘Een paar honderd meter verderop ligt de hangplek aan de Schweitzerlaan.

Die plek is er gekomen is samenspraak met jongeren van goede wil. Dat gaat over het algemeen prima, maar het blijkt ook overlast van anderen aan te trekken. De buurt heeft al aangegeven daar last van te hebben en het zou bijzonder ongelukkig zijn als het daar nu zou verergeren. En wat heb je dan nog aan je camera’s op het Westwijkplein?’

Daarnaast stelt de partij vragen over de momenten, dat de camera’s niet live bekeken worden en of de limiet van zeven dagen voordat de beelden weer worden verwijderd effectief gebruikt wordt.

De ervaring elders leert, dat voordat een slachtoffer aangifte wil doen, voordat die daadwerkelijk wordt opgemaakt en voordat de politie achter de beelden aangaat, de zeven dagen alweer voorbij kunnen zijn. ‘We pleiten niet voor langere opslagduur, maar wel voor kortere lijntjes. Al met al zijn we nog steeds erg sceptisch, maar we hopen met deze vragen de effectiviteit wat te helpen.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.