Bijgewerkt: 2 december 2021

GroenLinks vragen over sluiting Café Uilenstede

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
19-12-2013

Uilenstede geen campus zonder café

De raadsfractie van GroenLinks in Amstelveen maakt zich zorgen over de situatie rondom café Uilenstede. Onlangs werd bekend, dat binnen de herinrichting van de studentencampus in het noorden van de stad het café tegen de vlakte moet zonder, dat precies duidelijk is wat ervoor terugkomt. De fractie heeft hierover schriftelijke vragen gesteld.

Afgelopen week werd duidelijk, dat met de aanstaande herinrichting en verbouwing van studentencampus Uilenstede het lokale café ook afgebroken wordt. Verhuurder DUWO vindt het café niet meer van deze tijd, en wil nieuwe horeca vestigen. Hierop is er een protest op gang gekomen van bezoekers van het café, met een Facebookpagina (https://www.facebook.com/savecafeuilenstede) die binnen een paar dagen al bijna 1500 likes heeft gekregen.

uilenstede Amstelveen
(Bron GL-Amstelveen - 2013)

De flyer van GroenLinks-Amstelveen: 'Geen campus zonder café!'


GroenLinks-Amstelveen heeft ingestemd met de verbouwing van Uilenstede en snapt, dat daarbij een deel van het centrum op de schop gaat, maar ze snapt de protesten ook. Fractievoorzitter in de Amstelveense gemeenteraad Axel Boomgaars: “Café Uilenstede is voor veel mensen die op Uilenstede wonen, de Griffioen bezoeken, of hier vroeger studeerden een begrip. Zeggen, dat die vaste stek verdwijnt zonde, dat duidelijk is wat ervoor terugkomt, werkt onrust denk ik alleen maar in de hand.”

Wat GroenLinks betreft is het vooral zaak om snel duidelijkheid te krijgen over de toekomst. “Het lijkt er in alle eerlijkheid niet op, dat de sloop nog kan worden tegengehouden, de plannen liggen er ook al een tijd, maar dat wil niet zeggen, dat je de zorgen niet serieus moet nemen.

Met die aanhang blijkt, dat het café gewoon aan een behoefte voldoet,” aldus Boomgaars. Daarom heeft GroenLinks schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. De vragen gaan over de noodzaak van de sloop, hoe de huidige protesten een rol krijgen in het vormgeven van de nieuwe situatie, en wat er qua horeca gaat gebeuren tijdens de verbouwing van Uilenstede.

Ook is GroenLinks Amstelveen een actie ‘geen campus zonder café’ begonnen. Hiermee roept de partij mensen op om op hun Facebookpagina (https://www.facebook.com/groenlinksamstelveen) ideeën voor nieuwe horeca achter te laten. Boomgaars: “Binnen een campus met 3000 studenten is een fatsoenlijke horeca en nachtleven cruciaal. Wij zien niet alleen graag een nieuw betaalbaar studentencafé terug, maar waarom bijvoorbeeld ook geen goede plek om ’s nachts uit te gaan? Vernieuwing biedt ook mogelijkheden, maar dan moet je wel weten waar je heen wil en dat moet snel duidelijk worden.”
Axel Boomgaars, fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen stelt zijn schriftelijke vragen aan het College B en W van Amstelveen:

Betreft; Schriftelijke vragen ex art 33 betreffende Café Uilenstede

boomgaars Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Axel Boomgaars fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


Geachte college,

Op de website van Ad Valvas, het nieuwsplatform van de Vrije Universiteit, staat het bericht, dat Café Uilenstede zal verdwijnen. Binnen de herinrichting van Uilenstede en de daarmee gepaard gaande sloop van een deel van het centrum zal het gebouw, waarin het café gehuisvest is, moeten wijken.

Dit heeft tot acties geleid van verschillende bewoners op Uilenstede en sympathisanten van het café. De fractie van GroenLinks is voorstander van de herinrichting van Uilenstede naar een meer bruisende campus en ziet in, dat daarbij de sloop van een deel van het centrum tot de noodzakelijkheden behoort. Wij snappen echter ook heel goed de ongeruste reacties van de studenten, of de regelmatige bezoekers van het café die hun geliefde stek dreigen te verliezen.

Uilenstede Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Het Café Uilenstede in 2006


Wat ons betreft moeten die geluiden serieus genomen worden en in overleg met betrokkenen (het café, DUWO, de bezoekers) tot een werkbare oplossing gekomen worden. Het bestaande café laten verdwijnen zonder concrete nieuwe plannen te hebben, werkt die onrust wat ons betreft alleen maar in de hand. Volgens ons is het daarbij cruciaal, dat er na de verbouwing van Uilenstede nieuwe horeca terugkomt die voldoet aan de wensen van de bewoners en past binnen de bruisende campus die Uilenstede wil zijn.

Daarnaast voldoet het bestaande café aan een behoefte en is het wat ons betreft dan ook onwenselijk, dat in de periode van de sloop geen horecamogelijkheden zouden zijn. Daarom stellen wij u de volgende vragen:

1. In hoeverre is de sloop van het pand waar Café Uilenstede in gehuisvest noodzakelijk in de herinrichting van de campus?

2. Bent u het met ons eens, dat een bruisend nacht-/studentenleven, met bijbehorende horeca-/uitgaansgelegenheden voor een campus als Uilenstede cruciaal is? Op wat voor manier gaat dat geborgd worden na de herinrichting?

3. Welk toekomstplan rondom de horeca op Uilenstede heeft uw college c.q. DUWO voor na de herinrichting, welke elementen zijn daarin van belang?

4. Op wat voor manier en op welke termijn worden daarin de wensen van bewoners en bezoekers van de horeca op Uilenstede betrokken?

5. Wat zal de horeca-situatie op Uilenstede zijn ten tijde van de sloop en herbouw van het centrum, mocht café Uilenstede daarbij sneuvelen? Bent u het met ons eens, dat een tijdelijke horecavoorziening dan niet kan ontbreken? Zo nee, waarom niet?

Vriendelijke groet, namens de fractie van GroenLinks-Amstelveen, Axel Boomgaars fractievoorzitterAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS