Bijgewerkt: 2 december 2021

GroenLinks vreest kaalslag in Openbaar Vervoer

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
03-10-2011

GroenLinks-Amstelveen is blij met de extra vergadering van de commissie Ruimte, Wonen en Natuur over de bezuinigingen op het OV. GroenLinks vindt het belangrijk, dat ook burgers de kans krijgen om hun stem te laten horen over de voorgenomen bezuinigingen. GroenLinks is teleurgesteld, dat wethouder Groot niet explicieter stelling neemt tegen de bezuinigingen. GroenLinks zal hem daarom in de commissie aansporen om harder te knokken om een kaalslag in het Amstelveense OV te voorkomen.

van Wijnen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Tessa van Wijnen, raadslid van GroenLinks-Amstelveen


Tessa van Wijnen, raadslid van GroenLinks is onthutst over de bezuinigingen op het openbaar vervoer: 'Terwijl de automobilist bediend wordt met meer asfalt en een hogere maximum snelheid, wordt door het kabinet het mes gezet in het openbaar vervoer. Er liggen daarom nu plannen om met ingang van 2012 verschillende bus- en tramlijnen nog minder vaak te laten rijden of op een aangepaste route. Het uitgangspunt van GroenLinks, dat iedereen op 300 meter van zijn woning op het openbaar vervoer kan stappen wordt zo een illusie. Bovendien worden de tarieven ook nog eens verhoogd. Zo pest je mensen uit het OV.’

De Amstelveense wethouder van Openbaar Vervoer, CDA-er Jan-Willem Groot, lijkt zich volgens GroenLinks al bij de bezuinigingen neergelegd te hebben. Van Wijnen: ‘Zelfs de Amsterdamse VVD-wethouder Wiebes keert zich nog openlijk tegen het beleid van zijn eigen VVD-minister. Maar van wethouder Groot horen we niks.’ Wethouder Groot moest onlangs nog in de Gemeenteraad erkennen, dat hij door zijn Amsterdamse collega Wiebes niet eens van te voren op de hoogte was gesteld, dat de plannen voor doortrekking van de Noord-Zuidlijn van tafel waren.

GroenLinks vreest, dat Amstelveen nu helemaal overgeslagen dreigt te worden als het gaat om investeringen in het OV. Van Wijnen: ‘We praten al jaren over de opwaardering van lijn 51. Maar in het slechtste geval wordt Amstelveen straks afgescheept met een lamlendig pendeltrammetje naar Amsterdam-Zuid. Dat betekent afwaardering, in plaats van opwaardering van lijn 51.’

GroenLinks wil dat wethouder Groot harder knokt voor de kwaliteit en de kwantiteit van het openbaar vervoer in Amstelveen. GroenLinks vindt dat er veel schade gedaan wordt door zo zwaar te bezuinigingen op het OV. Goed OV is onmisbaar in deze regio en meer mensen in de auto is echt geen optie.

GroenLinks wil daarom bijvoorbeeld, dat het ziekenhuis vanuit alle wijken met het OV bereikbaar blijft. En mocht er door de bezuinigingen op Busstation Amstelveen meer overgestapt moeten gaan worden, dan dient de klantvriendelijkheid daar flink verbeterd te worden. Tessa van Wijnen: Ik krijg nog regelmatig klachten van mensen te horen over het busstation, bijvoorbeeld van mensen die lang moeten zoeken naar de OV-chipkaart-lader.’

Voor GroenLinks is het duidelijk, dat er hard geknokt zal moeten worden om het OV tenminste op peil te houden. GroenLinks hoopt, dat de extra vergadering 10 oktober 2011 zal leiden tot duidelijke opdrachten aan de wethouder. Tessa van Wijnen: Sommige partijen gaan zelf een lijnennet in elkaar knutselen. Wij hopen nu net dat het niet zo zal gaan.

Je gaat dan al snel voorbij aan alle adviezen en overwegingen die er wel al liggen. OV moet ook in regionaal verband goed werken, voor mensen die erop aangewezen zijn, maar ook voor woon-werk verkeer. Belangrijke uitgangspunten voor GroenLinks zijn, dat lijnen waar het aantal reizigers nog zal groeien een kans blijven krijgen, dat reistijden binnen Amstelveen kort blijven en dat overstappen eenvoudig en veilig is.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS