Bijgewerkt: 4 december 2021

GroenLinks wil meer elektrische laadpalen in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: GL-Amstelveen
18-03-2013

De fractie van GroenLinks gaat er bij wethouder Groot (CDA) op aandringen om meer laadpalen voor elektrische auto's in Amstelveen mogelijk te maken. Ook pleit de fractie voor duidelijke regels, waarop aanvragen voor plaatsing van laadpalen aan dienen te voldoen. GroenLinks hoopt, dat Amstelveners dan nog voor de zomer weer aanvragen voor laadpalen in kunnen dienen.

Volgens GroenLinks wordt elektrisch rijden door auto’s als de Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid, de Opel Ampera en de Toyota Prius Plug-in Hybrid steeds populairder.  ‘Een prima ontwikkeling’, volgens GroenLinks fractievoorzitter Sander Mager, ‘maar op dit moment neemt de gemeente alleen geen aanvragen voor de plaatsing van nieuwe laadpalen in de openbare ruimte meer in behandeling.

Amstelveners die zo’n elektrische auto aanschaffen moeten dus, of op eigen terrein opladen, of je krijgt straks allemaal verlengsnoeren over de stoep lopen. Dat lijkt ons zeer ongewenst’.

e-laadpaalAmstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2012)

Jan-Willem Groot (CDA) (l) wethouder Economische Zaken en de heer Vroegop (de eerste Amstelvener met een elektrische auto) naast de elektrische laadpaal aan de Molenweg op 12 september 2012. Stichting E-laad wil 22 elektrische laadpalen plaatsen in Amstelveen.


Vorige week besloot het dagelijks bestuur van de Metropool Regio Amsterdam om twee ton ter beschikking te stellen voor circa 500 extra laadpalen in de regio. GroenLinks wil van wethouder Groot weten, hoeveel van die palen voor Amstelveen ter beschikking komen.

Ook wil de fractie weten, wanneer de regeling, die door de grote omvang waarschijnlijk Europees aanbesteed zal moeten worden, opgesteld kan worden.  Mager: ‘Het zou zonde zijn als dit pas aan het einde van het jaar zou zijn. Want per 1 januari 2014 wijzigen de fiscale regels voor elektrische auto’s.

De verwachting is, dat juist dit jaar veel mensen dus nog overwegen om over te stappen naar een elektrische auto. Dan moet er over laadpalen dus veel eerder dit jaar duidelijkheid zijn’.

GroenLinks is zich er terdege van bewust, dat het aanleggen van oplaadpunten betekent, dat er iets minder reguliere parkeerplaatsen over blijven. Daarom pleit de fractie ervoor om zo snel mogelijk beleidsregels vast te stellen. ‘We moeten  dus bijvoorbeeld zorgen, dat de laadpunten goed verspreid worden over de gemeente, dat het niet tot nog grotere parkeerdruk leidt in toch al volle parkeergebieden en dat de laadpunten altijd openbaar toegankelijk zijn’, aldus Mager. 

‘Je zou zelfs kunnen overwegen om toe te staan om laadpalen in particulier eigendom toe te staan in de openbare ruimte, zolang de openbare toegankelijkheid maar gegarandeerd is. Soms krijgen kopers van een elektrische auto namelijk nu een laadpaal cadeau bij hun auto. Zo zou je ook zonder gemeentelijke investeringen toch meer publiek toegankelijke laadpalen in Amstelveen kunnen krijgen.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.