Bijgewerkt: 16 augustus 2022

GroenLinks wil offensief voor isolatie huurwoningen

Nieuws -> Politiek

Bron: GL-Amstelveen
18-01-2010

Het beeld 'De Baadster' warm ingepakt

Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan' heeft GroenLinks vandaag in 50 gemeenten actie gevoerd voor betere woningisolatie. Ook in Amstelveen: Raadsleden Hans Koot en Albert Maarse en kandidaat-raadslid Tessa van Wijnen hebben het standbeeld 'De Baadster'  langs de Keizer Karelweg geïsoleerd met lekker warme kleren.

Hans Koot,  Albert Maarse en Tessa van Wijnen zijn samen het “E-team” van de GroenLinks campagne voor de gemeenteraadverkiezingen in maart. Het standbeeld staat symbool voor alle huurders van Amstelveen, die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op. Gemeentes kunnen hierover bindende afspraken maken met woningcorporaties.

Baadster Amstelveen
(Foto GL-Amstelveen - 2010)

Vlnr.: Tessa van Wijnen, de Baadster, Hans Koot en Albert Maarse in actie


Amstelveen kan dat mooi doen op de lokale klimaattop die dit jaar op initiatief van GroenLinks in Amstelveen wordt gehouden. GroenLinks wil dat Amstelveen zorgt dat vanaf volgend jaar 10% van de huurwoningen per jaar goed geïsoleerd wordt. In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie.

'Een gemiddelde huurder betaalt per jaar ruim 1500 Euro aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim 300 Euro worden teruggebracht', rekent GroenLinks-raadslid Albert Maarse voor. 'Helaas lopen de meeste corporaties nog niet warm om de isolatie te verbeteren, terwijl veel huurders klagen over tocht, vocht en een hoge energierekening. Daar moet nu iets aan gebeuren. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij!'

Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie 8000 banen opleveren. Daarnaast is isoleren ook een effectieve maatregel om energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken. Gemeenten kunnen in het klimaatbeleid een sterke rol spelen. Nu landelijk en internationaal klimaatmaatregelen moeizaam van de grond komen is dit extra belangrijk. GroenLinks pleit er in de Tweede Kamer voor dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.