Bijgewerkt: 6 oktober 2022

GroenLinks wil openbare Wi-Fi in Amstelveen mogelijk maken

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
14-10-2013

GroenLinks-Amstelveen vindt, dat de gemeente werk moet gaan maken van een openbaar Wi-Fi -netwerk in Amstelveen. Volgens GroenLinks komt dat de economie en aantrekkelijkheid van Amstelveen ten goede. De provincie Noord-Holland heeft 250.000 euro beschikbaar gesteld voor openbaar draadloos internet in gemeenten.

GroenLinks in Amstelveen is al langer voorstander van openbare Wi-Fi in Amstelveen. GroenLinks-raadslid Albert Maarse: “Wat ons betreft is het echt een hedendaagse nutsvoorziening. Praktisch iedereen heeft internet nodig voor zijn werk, maar ook voor vrije tijd en contacten met anderen. Volgens ons zou dat dan ook voor iedereen beschikbaar moeten zijn tegen niet-commerciële tarieven, net als water, of elektriciteit.”

Het prettige is nu, dat de provincie Noord-Holland 250.000 euro beschikbaar heeft gesteld voor openbare Wi-Fi -netwerken in gemeenten. Daarbij worden kosten voor apparatuur, aanleg en onderhoud vergoed.

wifi analyzer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Screenshot van de OpenSignal 3G/4G/Wi-Fi app, waarmee u kunt de signaalsterkte meten in Mb/s, (Megabit per seconde), kaart van zendmasten in de buurt bekijken en nog veel meer


Maarse: “We snappen goed, dat in tijden van bezuiniging openbare Wi-Fi niet het eerste is, waar de gemeente mee bezig gaat, maar nu de provincie ons kan helpen, moet je die kans niet laten liggen.” GroenLinks gaat hierover in de aankomende vergadering van de commissie Algemeen Bestuur en Middelen op 17 oktober 2013 vragen stellen aan het college van B en W.

GroenLinks denkt als eerste aan het Stadshart voor een dekkend openbaar Wi-Fi -netwerk, maar andere mogelijkheden zijn bedrijventerreinen, Uilenstede, of bij wijkvoorzieningen. “Het geeft de economie een impuls, het scheelt Amstelveners geld en maakt je stad gewoon aantrekkelijker. Wat ons betreft meldt Amstelveen zich vandaag nog bij de provincie,” aldus Maarse.

Wi-Fi?

Wi-Fi is een certificatielabel ('logo') voor producten voor draadloze datanetwerken, die volgens de internationale standaard IEEE 802.11 (draadloos ethernet of wi-fi) werken. Producten die volgens deze standaard werken, maken gebruik van radiofrequenties in de 2,4GHz- en/of 5,0GHz-band die onder voorwaarden zonder licentie gebruikt mogen worden.

Veel apparaten kunnen worden gebruikt met Wi-Fi, bijvoorbeeld personal computers, video-game consoles, smartphones, sommige digitale camera’s, tablet computers en digitale audiospelers.

Deze apparaten kunnen verbinding maken met een netwerkbron, zoals het internet via een draadloos netwerk toegangspunt. Zo'n toegangspunt (of hotspot) heeft een bereik van ongeveer 20 meter. Een Wi-Fi verbinding is minder veilig dan bekabelde aansluitingen (zoals Ethernet), omdat een indringer heeft geen fysieke verbinding nodig.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.