Bijgewerkt: 21 november 2024

Groene planten in uw woning

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD-Amsterdam
25-03-2011

Een kamerplant voegt wat sfeer toe aan uw woning. Planten kunnen ook gezondheidsklachten veroorzaken, dus is het belangrijk om de juiste plant uit te kiezen en deze goed te verzorgen.

Gezondheidsklachten door uw kamerplanten

Planten kunnen een bron zijn van stoffen, waar sommige mensen overgevoelig voor zijn. Sommige planten kunnen door hun sap, geur of stuifmeel een allergische reactie uitlokken, waardoor luchtwegklachten ontstaan. Ook achterstallig onderhoud van de plant kan ervoor zorgen, dat u klachten krijgt. Achterstallig onderhoud leidt namelijk vaak tot stofvorming op de plant zelf en schimmel op de potaarde van de plant.

Kerstroos  Amstelveen
(Foto Wikipedia - 2011)

De kerstroos (Helleborus niger) is ook giftig


Wat kunt u zelf doen?

Zoek bij twijfel informatie op over de plant waarvan u denkt last te hebben. Zorg verder voor goed onderhoud van de plant en verwijder stof en schimmel van de plant of potaarde. Soms is het beter de plant weg te gooien. Als u onderzetters of bloempothouders gebruikt die van natuurlijke materialen zijn gemaakt, kan ook hier schimmel op ontstaan. U kunt het beste producten gebruiken die niet van materialen zoals hout, riet of stro zijn gemaakt.

Giftige planten

Het is goed om te weten welke planten u in huis heeft, zeker in huizen met jonge kinderen. Sommige kamerplanten en bloemen zijn namelijk giftig. Er zijn planten die via hun sap de huid of slijmvliezen kunnen irriteren. Andere planten zijn giftig bij inname en veroorzaken onder andere irritatie van de slijmvliezen en maag- en darmklachten. Een lijst met giftige kamerplanten en snijbloemen vindt u op de website van Consument en Veiligheid: “giftige planten (pdf)”.

Clerodendrum  Amstelveen
(Foto Wikipedia - 2011)

De Clerodendrum is een geslacht van bloeiende planten in de familie Lamiaceae en de hele plant is giftig


Ander groen binnenshuis

Groente-, fruit- en tuinafval wordt vaak bewaard in Bio- of GFT-bakken. Ook deze kunnen een bron van schimmels en bacteriën vormen. Schimmels verspreiden sporen, waardoor ze ook buiten uw Bio- of GFT-bak terechtkomen. In huizen waar biologisch afval binnenshuis wordt bewaard komen veel meer van dit soort schimmelbestanddelen voor dan in dan huizen waar men de bak buiten plaatst. Geef de Bio- of GFT-bak daarom een plaats buiten de deur en spoel de bak goed uit na het legen. Als de bak toch binnen moet staan, zet de bak dan op een koele plek.

GGD Amsterdam

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu--gezondheid. U kunt ook contact met ons opnemen, via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.