Bijgewerkt: 8 december 2021

Grootschalig vaccinatieonderzoek in Amstelveen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Vaccinatieonderzoek
27-06-2009

In Amstelveen start in juli 2009 een grootschalig vaccinatieonderzoek naar de werkzaamheid van een nieuw vaccin tegen de pneumokokkenbacterie- meldt Vaccinatieonderzoek.nl. In totaal zal een groep van 85.000 mensen van 65 jaar en ouder in heel Nederland meedoen aan het onderzoek. In de regio krijgen senioren een brief met informatie. Deze senioren zijn door hun eigen huisarts geselecteerd voor mogelijke deelname.

Streptococcus Amstelveen
(Wikipedia - 2008)

Streptococcus pneumonaiae onder de elektronenmicroscoop


Eén op de honderd 65-plussers krijgt een ernstige infectieziekte veroorzaakt door deze bacterie, zoals longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. De sterfte veroorzaakt door pneumokokken bij 65-plussers, die ziek zijn geworden door een infectie bedraagt 30 tot 50% bij senioren en risicopatiënten.

Naast het vaccinatieonderzoek in Amstelveen wordt het onderzoek ook in vele andere plaatsen in Nederland opgezet. De selectie van deelnemers gebeurt zorgvuldig in samenwerking met huisartsen. Deelnemers krijgen het pneumokokkenvaccin of de placebo op een vaccinatiecentrum bij hen in de buurt. Het CAPITA-onderzoek wordt gefinancierd en mede mogelijk gemaakt door het farmaceutische bedrijf Wyeth.

De internationale World Health Organization (WHO) heeft een positief advies uitgebracht omtrent het vaccineren van ouderen tegen pneumokokken. De meeste Europese landen hebben dit advies al opgevolgd. De Gezondheidsraad heeft in 2003 de minister geadviseerd om nader onderzoek te verrichten in Nederland.

Pneumokok?

De pneumokok (Streptococcus pneumoniae) of vroeger ook wel pneumococ is een bacterie, die bij veel mensen als commensaal aanwezig is, maar bij de meeste mensen geen ziekte tot gevolg heeft. Als dit wel gebeurt, kan een dergelijke ziekte echter soms zeer ernstig zijn en snel verlopen.

De ziektebeelden die Streptococcus pneumoniae kan veroorzaken, zijn onder andere: longontsteking, bijholteontsteking, artritis, nekkramp (meningitis), oorontsteking, sepsis, en buikvliesontsteking. Deze aandoeningen kunnen voorkomen bij mensen met een verminderde weerstand, maar meestal is hiervoor geen duidelijke aanleiding aanwijsbaar. Ook kinderen en ouderen hebben een groter risico ziek te worden.

Ontdekking

De bacterie werd voor het eerst geïsoleerd tegelijk en onafhankelijk van het Amerikaanse legerarts George Sternberg en de Franse chemicus Louis Pasteur in 1881.

Vaccin

Er is al een vaccin tegen de pneumokokkenbacterie (het 23-valente polysacharide vaccin), maar dit is niet voldoende effectief gebleken. Aan kinderen wordt via het Rijksvaccinatieprogramma een nieuw vaccin gegeven: het 7-valente pneumokokken conjugaat vaccin (Prevenar).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.