Bijgewerkt: 8 mei 2021

HELP! app voor de smartphone

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Help-app.nl
14-12-2011

HELP! app zorgt voor snelle redder in nood. Honderdduizenden EHBO-ers gevraagd om HELP! app te gebruiken

De Vodafone Foundation en Enviu lanceren op 14 december 2011 de HELP! app voor de smartphone. Hiermee kunnen gebruikers in noodsituaties sneller hulp inroepen van zowel de hulpdiensten als van extra hulpverleners, of andere burgers die zich toevallig in de buurt bevinden.

De app is bedacht en mede ontwikkeld door drie studenten van de Hogeschool van Rotterdam. Het Oranje Kruis roept 330.000 Nederlanders met een EHBO-diploma of –certificaat op om de HELP! app te gebruiken. Ook andere stichtingen hebben aangegeven de HELP! app te omarmen.

Via de HELP! app kan iemand met een druk op de knop direct bellen naar de alarmdienst 112. Tegelijkertijd zoekt de applicatie via GPS naar extra hulp in de buurt. De tien dichtstbijzijnde mensen die de HELP! app geïnstalleerd hebben, krijgen een bericht via hun mobiele telefoon en zien direct, waar en hoe ze kunnen helpen. Wanneer bij een oproep meer dan tien mensen beschikbaar zijn om hulp te bieden, krijgen professionele hulpverleners met een BIG-registratie ((Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) voorrang.

help-app  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Screenshot van het opstartmenu van de HELP-app


Snelle hulp van levensbelang

Bij een hartstilstand is hulp binnen zes minuten van levensbelang, aldus de Hartstichting op haar website. In Nederland krijgen elke week ongeveer 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Minder dan 10 procent overleeft dit. Hulp binnen 6 minuten verhoogt de overlevingskans naar 50 procent. Daarbij is de rol van mensen die toevalligerwijs in de buurt zijn, van levensbelang.

Oranje Kruis mobiliseert 330.000 hulpverleners

Het Oranje Kruis is de organisatie op het gebied van eerste hulp (EHBO) in Nederland. Ongeveer 330.000 Nederlanders zijn bij Het Oranje Kruis geregistreerd met een EHBO-diploma, of –certificaat. Het Oranje Kruis roept hen op om de HELP! app te gebruiken. Daarnaast zijn de Eerste Hulp tips in de HELP! app geschreven volgens de richtlijn van Het Oranje Kruis.

HELP! demonstratiefilm

“Het Oranje Kruis steunt de HELP! app van harte”, aldus Boi Jongejan, directeur van Het Oranje Kruis. “Het past in onze missie om Eerste Hulp in Nederland breder onder de aandacht te brengen. De HELP! app is een laagdrempelige manier waarmee Nederlanders gestimuleerd worden om Eerste Hulp te verlenen. Goed en adequaat handelen kan veel verschil maken.”

Our Mobile Generation

Bart Blok bedacht samen met twee medestudenten van de opleiding Mediatechnologie aan de Hogeschool van Rotterdam de HELP! app tijdens Our Mobile Generation, de online ideeënwedstrijd voor duurzame apps. De HELP! app kwam als winnaar uit de bus tijdens de finale op 31 mei 2011. Bart Blok is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze app. De HELP! app is gratis beschikbaar voor iPhone, of Android toestellen en rechtstreeks te downloaden via http://www.help-app.nl/app

Over Vodafone Netherlands Foundation

De stichting Vodafone Netherlands Foundation is in 2002 opgericht om op onafhankelijke wijze invulling te geven aan ondersteuning van sociaal-maatschappelijke projecten. Doel is om met mobiele communicatie technologie oplossingen te bieden voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van zorg, veiligheid of welzijn. Daarnaast organiseert de foundation diverse vrijwilligersactiviteiten voor medewerkers.

Over Enviu

Enviu start ondernemingen die een grote positieve impact hebben op milieu en maatschappij. Enviu doet dit samen met een internationale community van ondernemers, professionals, bedrijven en universiteiten. De ruim 8.000 mensen in deze community zetten hun talent, ervaring en kennis vrijwillig in om deze ondernemingen tot een succes te maken. Lees meer over HELP! op de website: http://www.help-app.nl/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.