Bijgewerkt: 23 juni 2024

HPV-vaccin in Rijksvaccinatieprogramma

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM / Min VWS / Wikipedia
09-07-2008

Minister Ab Klink van Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil vanaf september 2009 het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) voor alle 12-jarige meisjes opnemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

De minister gaat een inhaalcampagne uitvoeren voor meisjes van 13 tot en met 16 jaar, startend in de eerste helft van 2009. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer in een reactie op het advies over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker dat hij in april van de Gezondheidsraad ontving.

HPV Amstelveen
(Wikipedia - 2007)

Humaan papillomavirus in muisweefsel onder de microscoop


Naast de invoering in het RVP en de inhaalcampagne stelt de minister onderzoek in om het voorkomen van baarmoederhalskanker in deze groep langdurig te volgen. De minister geeft aan het belangrijk te vinden dat vaccinatie tegen HPV via het Rijksvaccinatieprogramma gratis en programmatisch wordt aangeboden.

Wat is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker of cervixcarcinoom is een van de weinige vormen van kanker die in vrijwel alle gevallen veroorzaakt wordt door een virus, te weten HPV (Humaan papillomavirus). Er zijn meer dan 100 soorten van het virus. De types HPV 16 en HPV 18 veroorzaken 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Lees verder: Hoe raak je besmet met HPV?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.