Bijgewerkt: 2 december 2023

Haring en korenwijn

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
03-06-2017

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


Binnenkort is het weer zover, op woensdag 14 juni 2017 arriveert de nieuwe haring. Ook bij onze wereldberoemde visboer de Volendammer Visspecialist Henry Schilder aan de Van der Hooplaan. Vanochtend was ik bij hem en Henry vertelde me, dat hij bezoek had gehad van een ambtenaar van de gemeente Amstelveen. De boodschap was, dat hij geen korenwijntje meer mocht aanbieden bij de nieuwe haring. Het is een goede Nederlandse traditie om in de week als de nieuwe haring arriveert klanten een korenwijntje aan te bieden. Niet alleen heel klantvriendelijk, maar ook goed voor de sociale cohesie. Iedereen maakt dan een praatje met elkaar bij de haring. Voor mij is dit een voorbeeld van landelijke regelgeving, waar het doel, namelijk om mensen te beschermen tegen alcoholmisbruik, uit het oog verloren is. Doorgeschoten wettelijke regelgeving en vervolgens de handhaving daarvan.

Foto Amstelveen
(Bron Herbert Raat - 2017)

Haringparty van de fractie van VVD-Amstelveen bij de Volendammer Visspecialist Henry Schilder in 2014


Drank- en Horecawet. In 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet ingevoerd. Het doel van de wet is gezondheidsschade door alcohol bij jongeren voorkomen en verstoring van de openbare orde door alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen. In 2014 maakte een aanpassing van de wet onder meer, dat de leeftijdsgrens werd aangepast van 16 naar 18 jaar. Ook moeten gemeenten verplicht een preventie- en handhavingsplan opstellen, waarin ze beschrijven hoe ze ervoor zorgen, dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar.

Prima doelstellingen allemaal. Maar helaas zijn we nu zover, dat we bezig zijn met handhaving van het traditionele korenwijntje bij de haring. Wie beschermen we daarmee? Wat heeft dit te maken met alcoholmisbruik? Is dit nou oneerlijke concurrentie met de horeca? Het antwoord is, dat we hiermee niemand beschermen of alcoholmisbruik aanpakken. Alleen het draagvlak voor handhaving wordt zo ondermijnd. £Hebben ze niet wat beters te doen?' zal iedereen denken.

Symboolpolitiek uit Den Haag. Sinds 2013 is de burgemeester verantwoordelijk voor het toezicht op de drank en Horecawet. Daarom heb ik Henry beloofd om het dinsdag meteen op te nemen met onze burgemeester Mirjam van ’t Veld. Zij is bij uitstek een bestuurder, waar de inhoud voorop staat. Symboolpolitiek door regelgeving uit Den Haag, om het korenwijntje bij haring te verbieden, hoort daar in de verste verte niet bij lijkt me. Misschien een goed idee voor de onderhandelaars in Den Haag voor een nieuw kabinet: betere wetgeving, zodat we ons niet met dit soort futiliteiten bezig hoeven te houden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.