Bijgewerkt: 21 november 2024

Heesen, Porto en Plas expositie in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
08-08-2007

30 jaar De Oude Horn in Museum vd Togt

30 augustus t/m 7 oktober 2007

Ter ere van het 30 jarig bestaan van glasstudio ‘De Oude Horn’ organiseert Museum Jan van der Togt van 30 augustus t/m 7 oktober 2007 een overzichtsexpositie van het werk van Willem en Bernard Heesen.

Vanaf 1948 was Willem Heesen (Utrecht, 1925-2007) als ontwerper verbonden aan de glasfabriek in Leerdam. Toen midden jaren zestig in de Verenigde Staten een kleine glasoven werd ontwikkeld, waren glaskunstenaars opeens niet meer afhankelijk van de fabrieksovens. Zij konden nu ook buiten de glasindustrie om met het materiaal werken. Dit inspireerde Willem Heesen en in 1977 richtte hij glasstudio ‘De Oude Horn’ op in een oud watergemaal te Acquoy nabij Leerdam.

Heesen Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Glaswerk van Bernard Heesen- Chinees circus



In De Oude Horn werd volop geëxperimenteerd met soms bijna verloren technieken die weer werden opgehaald en verbeterd. Heesen maakte vrije objecten, waarin het poëtische van het landschap waarin hij woont tot uitdrukking komt. Naast eigen werk werd er in de studio werk van derden uitgevoerd. Zo kwam in 1978 Andries Copier naar de studio, waarna een keur aan beeldend kunstenaars uit binnen en buitenland volgde.

Tegen het einde van de jaren tachtig trok Willem Heesen zich geleidelijk terug en werd de studio overgenomen door zijn zoon Bernard Heesen (Leerdam, 1958). Aanvankelijk studeerde hij architectuur aan de TU in Delft, maar vanaf 1984 ging hij fulltime werken in De Oude Horn en vanaf 1995 nam hij de leiding over van zijn vader.

De fascinatie van Bernard voor gloeiende, vloeibare materie leidde in 1986 tot een experiment met de blaaspijp en gloeiende lava van de Etna in een poging stenen bollen te blazen. Het experiment werd niet veel, maar leidde bij Bernard wel tot een toegenomen waardering voor het gewilliger glas in de oven van de studio. Tot op de dag van vandaag worden door Bernard Heesen en collega glasblazers de meest fantastische werken gemaakt in De Oude Horn.

De overzichtsexpositie van 30 jaar De Oude Horn in Museum Jan van der Togt toont het werk van twee van de meest toonaangevende kunstenaars van hun generatie binnen het medium glas. Het is een hommage aan twee kunstenaars die buiten de gebaande paden durven te treden en daarmee de Nederlandse glaskunst nieuwe impulsen geven.

Door het recente overlijden van Willem Heesen op 12 mei 2007 zal er extra worden stilgestaan bij het leven en werk van deze uitzonderlijke kunstenaar.

De overzichtsexpositie 30 jaar ‘De Oude Horn’ wordt geopend op zondag 2 september 2007 om 16.00 uur in Museum Jan van der Togt te Amstelveen.


Gerardo Porto

30 augustus t/m 7 oktober 2007

Van 30 augustus t/m 7 oktober 2007, vindt in het Amstelveense Museum Jan van der Togt een bijzondere tentoonstelling plaats van de Spaanse impressionist Gerardo Porto.

De in 1925 te La Coruna geboren Porto raakt al op zeer jeugdige leeftijd in de ban van de teken- en schilderkunst. Het is een liefde die hem nooit meer zal loslaten. In 1947 verhuist Gerardo naar Madrid om zich verder als schilder te bekwamen. Door zijn opvallende werk wordt hem een beurs toegekend, zodat hij zich in het buitenland verder kan ontwikkelen. En dus vertrekt hij in 1948 naar Parijs, waar hij zich aanmeldt bij de kunstacademie L’Ecole des Beaux Arts. Hij krijgt daar onder andere les van Matisse met wie hij ook bevriend raakt.

Porto  Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Een schilderij van Gerardo Porto



Gedurende zijn studietijd reist hij regelmatig naar Nederland om zich daar te verdiepen in de technieken van “De Hollandse Meesters”. Op één van deze reizen ontmoet hij een Nederlands meisje, waarmee hij later in Spanje in het huwelijk treedt en een gezin sticht. Medio 60-er jaren verhuizen de Porto’s naar Nederland, waar Gerardo als decorontwerper in dienst treedt bij de NTS/NOS. In deze functie blijft hij lange tijd werkzaam, maar iedere vrije minuut besteedt hij aan het schilderen.

Gerardo woont nu het grootste deel van het jaar in ‘zijn’ Galicië waar hij dagelijks in zijn atelier aan het werk is. Hij maakt gebruik van verschillende technieken en materialen zoals olieverf, acryl, pastel, aquarel, gouache en houtskool. Ook maakt hij toegepaste kunst, zoals bewerkt textiel, en creëert hij glasobjecten. Een prachtig voorbeeld hiervan is een 50 meter hoge glazen toren, die hij in opdracht van de stad La Coruna maakte ter gelegenheid van de millenniumviering.

De huidige tentoonstelling in Museum Jan van der Togt omvat 140 werken en is in te delen in drie categorieën:

1) Amsterdamse en Venetiaanse stadsgezichten;

2) Nederlandse en Galicische landschappen;

3) Een serie houten panelen “ejercisios” ofwel oefeningen genoemd.

Het gaat hierbij om afbeeldingen van alledaagse voorwerpen waarmee de kunstenaar de essentie van het schilderen wil uitdrukken.

De feestelijke opening van de tentoonstelling vindt plaats op donderdag 30 augustus 2007 om 20.00 uur. De Spaanse Ambassade en de Stichting Cervantes zullen aanwezig zijn evenals de president van Galicië.


Theodora Plas “Letter(s) of love”

30 augustus 2007 t/m 7 oktober 2007

Op 2 september 2007 wordt in museum Jan van der Togt de tentoonstelling “Letter(s) of Love” van Theodora Plas geopend. Tevens wordt een boek over haar werk onder de gelijknamige titel gepresenteerd.

Theodora Plas  Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Schilderij van Theodora Plas



Liefde is vaak de diepste drijfveer voor kunstenaars. In het werk van Theodora Plas is dat heel duidelijk zichtbaar. In zekere zin kan haar gehele oeuvre gezien worden als één lange liefdesbrief, in lijn met de uitspraak van Charlie Chaplin: ‘a work of art is a love letter to the world’. In vrijwel al haar schilderijen treft men handgeschreven teksten aan: fragmenten uit poëzie, muziek, dagboeken of reisimpressies en steeds vormt liefde daarin de rode draad, ook in spirituele zin.

Het werk van Plas kenmerkt zich door krachtige maar subtiele kleuren. Tekst, deels bedekt onder lagen verf, deels nog leesbaar, speelt een belangrijke rol in haar werk, maar de ware zeggingskracht van haar schilderijen ligt in het kleurgebruik.

Hoewel Theodora Plas voornamelijk abstract schildert heeft zij het thema letter(s) of love ook geïnterpreteerd door letterlijk te citeren uit 17de eeuwse genreschilderijen waarin de liefdesbrief een centrale plaats inneemt. Verwijzingen naar het werk van ondermeer Vermeer, Jan Steen, Gabriël Metsu zijn geschilderd in transparante, maar opvallend heldere kleuren.

Theodora Plas ( 1957) volgde haar opleiding (tekenen en schilderen) aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te ‘s-Gravenhage (1975-1980). Sindsdien heeft zij regelmatig in zowel binnen als buitenland geëxposeerd. Dit is haar tweede expositie in Museum Jan van der Togt.

Website: Museum Jan van der Togt


 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.