Bijgewerkt: 2 december 2023

Henk Hesselius in Museum van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum van der Togt
08-07-2007

Sociale Verzekeringsbank en Museum Jan van der Togt presenteren:

Henk Hesselius 80 jaar

Werk op papier, sculpturen & schilderijen

12 juli 2007 t/m 26 augustus 2007

Henk Hesselius (Amsterdam, 1927) behoort tot de eerste naoorlogse generatie moderne kunstenaars. Hij is zowel beeldhouwer als schilder en wordt ook wel gezien als de Benjamin van de CoBrA kunstenaars, hoewel hij zich door zijn bescheidenheid nooit als zodanig heeft laten gelden. Meteen na de oorlog toonde hij zich echter, net als de CoBrA kunstenaars, een telg van een nieuwe generatie kunstenaars die het experiment niet uit de weg gingen.

Hesselius Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Een schilderij van Henk HesseliusHesselius studeerde werktuigbouwkunde aan de Middelbare Technische School en volgde drie jaar schilderles aan de Rijksacademie. Gedurende zijn carrière als kunstenaar bezette hij diverse posten in commissies en instellingen ten behoeve van de kunst. Zo was hij onder andere acht jaar voorzitter van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Door de jaren heen heeft Hesselius de reputatie verworven altijd vol overgave het belang van de kunst en medekunstenaars te dienen. Hesselius' sculpturen laten strakke of speelse geometrische vormen zien, opgebouwd uit gelast of gesmeed staal.

Zijn schilderkunst wordt gekenmerkt door het gebruik van heldere kleuren en krachtige verfstreken, die zijn abstracte werk een enorme expressie geven. In het begin van zijn loopbaan manifesteerde Hesselius zich nog, net als Karel Appel, als 'action painter', maar vanaf midden jaren zeventig nam deze agressiviteit in zijn werk geleidelijk af. Dit betekende overigens allerminst dat hij zijn eigen stijl afviel. Hesselius is een kunstenaar die zich voortdurend blijft ontwikkelen en op zoek is naar nieuwe vormen, terwijl hij zijn eigen identiteit behoudt. In 1997 was er al een tentoonstelling van het werk van Hesselius in Museum Jan van der Togt.

Tien jaar later organiseert Museum Jan van der Togt samen met de Sociale Verzekeringsbank een overzichtsexpositie van het werk van Hesselius ter ere van zijn tachtigste verjaardag. Deze expositie zal van 12 juli t/m 26 augustus 2007 te zien zijn in zowel Museum Jan van der Togt als de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Amstelveen. De officiële opening vindt plaats op zondag 15 juli om 15.00 uur in het gebouw van de Sociale Verzekeringsbank.

Gedurende de dag kan men zich in pendelbusjes tussen de SVB en Museum Jan van der Togt verplaatsen. De expositie zal worden ingeleid door Jan de Bruin, directeur van Kunstcentrum Zaanstad, in aanwezigheid van de kunstenaar.

Website: Museum Jan van der Togt


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.