Bijgewerkt: 21 september 2021

Hepatitis B en A-vaccinatie halen wordt feest

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
18-01-2010

Jongens, die (ook) op jongens vallen hebben verhoogd risico op besmetting hepatitis B: GGD start vaccinatiecampagne ter bescherming.

In Amsterdam heeft een op de vijf homo- of bi-mannen kans om hepatitis B op te lopen door seksueel contact. Daarom lanceert de GGD Amsterdam tijdens de landelijke hepatitisweek een speciale vaccinatiecampagne: The Wednesday Night Special. Jongens tussen de 16 en 24 jaar die (ook) op jongens vallen, kunnen vanaf 20 januari 2010 iedere woensdagavond bij de GGD terecht voor een gratis vaccinatie tegen hepatitis B en A.

De hepatitis B vaccinatie geeft voor de rest van je leven bescherming tegen een hepatitis B infectie. Hoewel veel oudere homomannen al zijn gevaccineerd, blijft het aantal gevaccineerde jongens sterk achter.

Juist voor die groep is het belangrijk dat ze zich op tijd laten vaccineren, vóór zij in aanraking komen met hepatitis B. Omdat deze groep ook een verhoogd risico heeft op hepatitis A, een ziekte die meestal minder ernstig verloopt, biedt de GGD het combinatievaccin tegen hepatitis B én A aan.

The Wednesday Night Special

De jongens die zich net, of nog net niet als homo identificeren zijn moeilijk te bereiken. De GGD heeft daarom onderzocht hoe zij deze groep het beste kon bereiken. Het resultaat hiervan is The Wednesday Night Special, die als een feest wordt aangekondigd.

Met banners, advertenties en een website voor de mobiele telefoon (www.ggdmobiel.nl , op 20 januari 2010 online), nodigt de GGD deze jongens uit om het speciale inloop- en afspraak spreekuur te bezoeken. Iedere woensdagavond tussen 17 en 20.30 uur is de reizigerspoli van de GGD ingericht als speciale lounge. Op deze avonden zijn jongens die (ook) op jongens vallen welkom om een alcoholvrije cocktail te drinken op hun gezondheid. De cocktail staat symbool voor de ‘vaccinatiecocktail’ tegen hepatitis B én A die ze gratis en anoniem ontvangen (t.w.v. € 211,-).

De hepatitis B-vaccinatie is overigens gratis voor alle mannen die seks hebben met mannen. Voor wie niet in Amsterdam woont: via de site B-A-MAN.NL is het mogelijk om online een afspraak met een GGD in de eigen regio te maken.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.