Bijgewerkt: 28 juni 2022

Het Cobra Museum opent een tentoonstelling in Oman

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
18-02-2015

Op 10 maart 2015 opent in het museum Bait al Zubair in Muscat, Oman de tentoonstelling The Colours of CoBrA Art: een overzicht van de CoBrA kunstbeweging met ruim 30 CoBrA kunstwerken en documentair materiaal. De werken van o.a. Karel Appel, Asger Jorn en Pierre Alechinsky komen uit de collectie van het Cobra Museum voor Moderne Kunst, aangevuld met langdurige bruiklenen.

Sinds drie jaar voert het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen een actief acquisitiebeleid op een wereldwijde schaal met het programma Cobra Global: een culturele ‘experience’ rondom de CoBrA kunstbeweging. Een pilot versie in Instanbul in 2012 zorgde voor de benodigde expertise, waarmee vervolgens een reizend tentoonstellings-concept werd ontwikkeld. De opening in Oman is de eerste vrucht van deze inspanning.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Els Ottenhof, directeur van het Cobra Museum hier op een archieffoto


Els Ottenhof, directeur van het Cobra Museum zegt hierover. Cobra Global is ontstaan toen we onze kernwaarden goed tegen het licht hielden. De Cobra beweging was een Europese Avant Garde stroming en juist dat internationale aspect was de sleutel voor dit programma. De pijlers van Cobra Global zijn het ontsluiten van onze collectie én het gedachtegoed van Cobra, ver weg van de plek, waar Cobra is ontstaan en het vertellen van het verhaal vanuit een kunsthistorisch en historisch perspectief. Verder is het uitbreiden van ons internationaal netwerk heel belangrijk voor onze tentoonstellingsprogrammering op de thuisbasis in Amstelveen. Bovendien creëren we een economische pijler, waarmee wij onze collectie kunnen beheren, behouden en uitbreiden, hetgeen uiteraard een van de doelstellingen van het Cobra Museum is.

De CoBrA beweging en de Europese avant-garde achtergrond, waar toe zij behoort wordt in The Colours of CoBrA Art uitgelegd middels een tijdlijn die centraal in de tentoonstelling staat. Deze tijdlijn is noodzakelijk om het historisch perspectief inzichtelijk te maken. Voor vele bezoekers is het de eerste aanraking met de Europese kunst. Voor andere is er de onverwachte herkenning van gelijkenissen tussen deze abstracte en speelse Europese kunst  en de eigen cultuur.

Bijzondere aandacht is er in Oman voor kunsteducatie. In samenwerking met het Ministerie van Educatie in Oman zullen meer dan 50 scholen de tentoonstelling gedurende de twee maanden, dat deze open is bezoeken en een door het Cobra Museum voor Moderne Kunst ontwikkelde workshop volgen.

Foto Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2015)

Constant Anton Nieuwenhuys: 'Two Birds' 1949 Collectie Cobra Museum voor Moderne Kunst


Constant 'Two Birds'
Paul Doubleday Directeur of Bait al Zubair laat weten: 'Het tentoonstellen van 'The Colours of Cobra' in Bait al Zubair volgende maand is een mijlpaal in de internationale samenwerking voor de kunstscène in Oman. De samenwerking tussen het Cobra Museum voor Moderne Kunst en het Bait al Zubair levert één van de eerste grote Europese kunsttentoonstellingen op in dit land. Het is een kickstart voor een nieuw begrip van de 20ste-eeuwse kunst in Oman, waardoor kunstenaars, Omani publiek en schoolkinderen de levendige kleuren en lijnen van Cobra nu zelf kunnen ervaren.

Na de tentoonstelling in Oman reist Cobra Global verder naar Sharjah en Abu Dhabi, beiden in de Verenigde Arabische Emiraten. In september 2015 zal in het Sharjah Art Museum een tentoonstelling openen rondom Cobra, waarin een verdiepingsslag wordt gemaakt ten aanzien van het oeuvre van de Nederlandse CoBrA kunstenaars Appel, Constant, Lucebert en Brands. In 2016 zal op de New York University in Abu Dhabi een tentoonstelling worden ingericht met een focus op de CoBrA kunstenaar Shinkichi Tajiri, in combinatie met een academisch programma.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.