Bijgewerkt: 21 december 2024

Het Cobra Museum viert 75 jaar Cobra-beweging

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
16-11-2022

In 2023 is het 75 jaar geleden dat de revolutionaire Cobra-beweging werd opgericht in Parijs. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert dit jubileumjaar met een knallend tentoonstellingsprogramma met veel internationale bruiklenen.

Viering 75 jaar Cobra. In januari 2023 gaat het jubileumjaar van start met een drieluik van Deense moderne kunst. De tentoonstelling Wij kussen de aarde brengt, voor het eerst buiten Denemarken, een overzicht met zo’n 100 werken van ruim 25 kunstenaars. Speciale aandacht gaat naar het werk van kunstenaarskoppel Ernest Mancoba en Sonja Ferlov. Het drieluik wordt afgesloten met het uitzonderlijke oeuvre van de Deense Ovartaci. In juni opent de tentoonstelling Grenzeloos & vrij met een omvangrijk overzicht van 150 meesterwerken van Appel, Constant, Corneille, Jorn, Picasso, Beckmann, Basquiat, Klee, Miró en Munch samen met hedendaagse kunstenaars als Jonathan Meese en Cecily Brown.

Het publiek wordt uitgenodigd om het werk van Cobra-kunstenaars te vergelijken en verbanden te leggen met verwante kunstenaars die vóór, gelijktijdig of daarna werkten. Deze tentoonstelling wordt gecomplimenteerd met een presentatie tekeningen, keramiek en etsen van Pablo Picasso, samengesteld uit -nooit eerder in Nederland getoonde- particuliere collecties. Voor alle bovengenoemde tentoonstellingen geeft het Cobra Museum een publicatie uit. Het jaar wordt afgesloten met de tentoonstelling MOØDe van fotograaf en filmmaker Anton Corbijn, waarin hij de cross-over verkent tussen fotografie en de modewereld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Bronzen fonteinsculptuur van Karel Appel geplaatst in 2001 en is te vinden op het Sandbergplein, tegenover het Cobra Museum

Cobra (1948-1951). Cobra was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten zij een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstopvattingen en kunstuitingen. De beweging werd officieel opgericht op 8 november 1948 in Parijs. De naam Cobra is een samenstelling van: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De hoofdsteden waar de oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen. Jorn uit Denemarken, Dotremont en Noiret uit België, Appel, Corneille en Constant uit Nederland. Later sloten er meer kunstenaars aan en samen gooiden ze het roer helemaal om.

Cobra-kunst. Het was het begin van een nieuw tijdperk met ‘alles mag en alles kan kunst’. De vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit van de Cobra-kunst moest een tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. Cobra zorgde in Nederland voor grote ophef. In kranten werd gesproken over geknoei, gekladder en verlakkerij. Cobra is kleurrijke, expressief-spontane schilderkunst die doet denken aan kindertekeningen. “Dat kan mijn neefje van 6 ook!” is nog altijd een veelgehoorde uitspraak bij de kunstwerken van de Cobra-kunstenaars. Het past bij het Cobra gedachtegoed: vrijheid, lef, experiment en inclusief, want iedereen is kunstenaar. Duizend dagen maakten de Cobra-kunstenaars kunst, daarna gingen ze weer hun eigen weg. Duizend dagen die tot op de dag van vandaag veel invloed hebben. Het toen zo revolutionaire Cobra is tegenwoordig verankerd in de Europese kunstgeschiedenis.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Carl-Henning Pedersen: The Queen of the Sea -olieverf op doek. Jaar: 1994 81x101 cm

Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen. Met als basis de eigen collectie, vertelt het Cobra Museum vanuit Amstelveen het grenzeloze en vrije verhaal van de Cobra-beweging en brengt dat tot leven met actuele maatschappelijke thema’s. Om mensen te boeien, betekenis te geven, te inspireren en te troosten. En om samen die grenzeloze vrijheid te beleven. Dat gebeurt in wisselende collectie- en tijdelijke tentoonstellingen én door een breed scala aan evenementen, activiteiten, workshops. Naast het Cobra Museum is Cobra-kunst opgenomen in belangrijke museale collecties van onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag, Museum Beelden aan Zee en het Stedelijk Museum Schiedam. Adres: Cobra Museum voor Moderne Kunst Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen.

Met dank aan. Het jubileum programma is mede mogelijk gemaakt door onze partners en genereuze steungevers. We bedanken in het bijzonder de gemeente Amstelveen, VriendenLoterij, Trebbe, BPD, Rabobank Amstel & Vecht, Hizkia van Kralingen, KEIM en de Cobra Business Club.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.