Bijgewerkt: 3 december 2023

Het Cobra Museum werkt samen met het Guggenheim Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
16-02-2014

Vanaf 5 april 2014 toont het Cobra Museum 51 werken van 44 kunstenaars uit de kerncollectie mid-20ste eeuw abstracte kunst van het Guggenheim Museum in New York. Het betreft een groot aantal werken, dat door James Johnson Sweeney, de legendarische directeur, in de jaren 50 werd aangekocht en waarvan een deel te zien was in de 'inaugural exhibition' in 1959, waarmee het iconische gebouw ontworpen door Frank Lloyd Wright open ging.

cobra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het Cobra Museum in Amstelveen


De openingstentoonstelling in1959 markeerde de visie van het Solomon R. Guggenheim museum met aandacht voor de nieuwe internationale abstracte kunstenaars. Sweeney noemde ze 'Tastebreakers' verwijzend naar het opnieuw stellen van de grenzen van de kunst. Het moment markeerde ook de leidende rol die New York overgenomen had van Parijs als centrum voor de kunst.

Voor het eerst is een zo grote hoeveelheid werken uit de collectie van het Guggenheim in Nederland te zien. De tentoonstelling in het Cobra Museum toont werk van grote namen als Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning, en Louise Bourgeios, naast verrassend werk van minder bekende kunstenaars zoals Willem Baziotes, José Geurrero, Conrad Marca-Relli. Schilderijen van Europese abstracte kunstenaars, waaronder de CoBrA kunstenaars Appel, Jorn en Alechinsky uit de collectie van het Guggenheim zijn voor het eerst sinds de jaren 50 weer te zien in Europa.

Voor een periode van vijf maanden, tussen 5 april (opening 4 april) en 31 augustus transformeert het museum voor een groot deel voor deze uitzonderlijke en kostbare presentatie. Burgemeester De Graaf van Amstelveen zegt hierover:

'Geweldige prestatie van het Cobra Museum. Uniek, dat kunst van het wereldberoemde Guggenheim naar Amstelveen komt. En dat allemaal in het jaar, dat Amstelveen 50 jaar bestaat. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen !'

Guggenheim Amstelveen
(Foto Jean-Christophe Benoist/Wikipedia - 2012)

Het Solomon R. Guggenheim Museum in New York


De samenwerking tussen het Cobra Museum voor Moderne Kunst en het Solomon R. Guggenheim Museum in New York reflecteert de voortdurende ambitie van het museum om de Cobra beweging internationaal uit te dragen. Onlangs nog opende 'Spirit of Cobra' in het NSU Museum of Art in Fort Lauderdale (USA) samengesteld door het Cobra Museum. In 2015 volgt onder andere een Cobra tentoonstelling in de Verenigde Arabische Emiraten.

De samenwerking met het Solomon R. Guggenheim in kwam in 2012 tot stand naar aanleiding van de tentoonstelling Art of Another Kind, in het Guggenheim Museum samengesteld door curatoren Tracey Bashkoff en Megan Fontanella. In deze tentoonstelling, die model staat voor de presentatie in Amstelveen, zijn de Cobra kunstenaars en hun ideeën nadrukkelijk aanwezig.

Katja Weitering, artistiek directeur van het Cobra museum zegt over de samenwerking: 'Het Guggenheim Museum heeft altijd een internationale focus gehad. Volgens Sweeney moest het museum een 'vitaal organisme' zijn. De internationale samenwerking van het Cobra Museum met het Guggenheim Museum in New York maakt deel uit van een gezamenlijk streven om de erfenis van vernieuwende na-oorlogse kunstenaars te onderzoeken en uit te dragen."

Guggenheim?

De Solomon R. Guggenheim Museum, vaak aangeduid als The Guggenheim, is een bekende kunstmuseum gelegen aan de Upper East Side van Manhattan in New York. Het is de vaste thuisbasis van een gerenommeerd en voortdurend groeiende collectie van impressionistische, post-impressionistische, moderne en hedendaagse kunst en beschikt ook over speciale tentoonstellingen het hele jaar.

Het museum werd opgericht door de Solomon R. Guggenheim Foundation in 1939 het Museum van de Non-Objective Painting, onder leiding van de eerste directeur, de kunstenaar Hilla von Rebay. Het heeft haar huidige naam na de dood van zijn stichter, Solomon R. Guggenheim, in 1952.

Guggenheim Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Solomon Robert Guggenheim in de jaren 1930


Solomon Robert Guggenheim (1861-1949)was een Amerikaanse zakenman, kunstverzamelaar en filantroop. Hij is vooral bekend door de oprichting van de Solomon R. Guggenheim Foundation en de Solomon R. Guggenheim Museum in New York. Het doel van de stichting was het "bevorderen en stimuleren en het onderwijs in de kunst en de verlichting van het publiek." Geboren in een welgestelde familie mijnbouw, Guggenheim richtte de Yukon Gold Company in Alaska, onder andere zakelijke belangen. Hij begon het verzamelen van kunst in de jaren 1890, en na de Eerste Wereldoorlog, trok hij zich uit zijn bedrijf om full-time verzamelen van kunst na te streven. Uiteindelijk, onder leiding van de Duitse abstract kunstschilderes Hilla von Rebay, concentreerde hij zich op de collectie moderne en hedendaagse kunst, het creëren van een belangrijke collectie van de jaren 1930 en de opening van zijn eerste museum in 1939.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.