Bijgewerkt: 23 december 2024

Het Hospice Zuider-Amstel in Ouderkerk aan de Amstel geopend

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Hospice Zuider-Amstel/Amstelveenweb
04-05-2021

Jarenlang is er achter de schermen hard aan gewerkt, maar maandag 3 mei 2021 was het dan eindelijk zover en werd in Ouderkerk aan de Amstel een hospice geopend. Het was een aardige middag, beetje wind en af en toe zon, toen ongeveer 30 mensen zich verzamelden op de stoep voor het hospice, want ja nog steeds moeten de corona regels worden gehanteerd.

Na jarenlang als zorgvrijwilliger in een hospice elders gewerkt te hebben, vatte Marion Snoek het idee op om ook een hospice te openen in ‘haar dorp’. Mede omdat Ouderkerk vergrijst en er geen bejaardentehuizen of andere verpleeghuizen zijn als opvang voor terminale patiënten. Samen met een compleet team aan vrijwilligers heeft Marion het dan nu, na meer dan vijf jaar, na veel vallen en opstaan, voor elkaar gekregen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het gebouw van Hospice Zuider-Amstel aan de Theresiastraat 12 in Ouderkerk aan de Amstel is eigenlijk en deel van het Zonnehuis Theresia, een verpleeghuis van de Zonnehuisgroep Amstelland

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Marita Meulmeester, heet een ieder van harte welkom

Rond 14.00 uur nam Marita Meulmeester, algemeen bestuurslid van de stichting en bij de opening ceremoniemeester het woord en stelde eerst iedereen aan de aanwezigen voor:
Marco Cupédo voorzitter van het bestuur van de hospice, Coos de Ruiter bestuurslid, Marion Snoek de initiator, Lucie Podzimek, voorheen bestuurslid, maar start na de opening als arts in het hospice en Joep Witteveen penningmeester en secretaris. Daarna kreeg Marion Snoek het woord en zei het volgende: ‘Goedemiddag allemaal. Als ik zo om mij heen kijk zie ik allemaal bekenden en onbekenden en na 5 jaar sta ik hier voor Hospice Zuider-Amstel, dat gene wat ik zo graag wilde. Een huis voor mensen die in hun terminale levensfase zijn maar gewoon nog van het leven kunnen genieten, een bijna thuis huis waar wij straks allemaal zorg gaan dragen zodat het een warm huis gaat worden. Ik heb er lang over gedaan, maar nu doe ik een stapje terug en draag het over aan vrijwilligers die straks met liefde hun hart en handen gaan geven.
Ik heb het niet alleen gedaan, ik heb een bestuur achter mij gehad, Lucie vanaf het begin, mijn vriend Ben die vanaf het begin in mij geloofde en de eerste financiële bijdrage deed, mijn partner Elly die vijf jaar lang het woord hospice dag in dag uit kreeg te horen en mijn vrienden die mij altijd hebben bij gestaan, ook op momenten dat ze dachten nou ‘Mar’ hou er nou maar mee op het gaat er echt niet komen’
.  Ze vertelde over de hobbels die genomen moesten worden en dat ze koste wat kost doorging, omdat dit het huis is dat ze zo graag wilde. Morgen komt de eerste bewoner en dan kan ze eindelijk doen wat ze gehoopt had. Ze zei trots te zijn dat ze hier nu mag staan en vindt het hospice een aanwinst voor het dorp en ‘ik hoop jullie allemaal’Tot slot bedankte zij iedereen voor hun komst.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Marion Snoek spreekt de aanwezigen toe

Uiteindelijk was ze nog wat vergeten en voegde nog toe: ‘Mijn passie is ontstaan toen ik zelf vrijwilliger was in Hospice Immanuel. Sasja Martel, directeur en oprichter, was altijd mijn achterban en zonder haar had ik echt niet kunnen doorzetten. We zijn niet hetzelfde hospice maar we zijn wel gelijk in een heleboel dingen waar we in denken en wij denken alleen maar vanuit degene die bij ons komt wonen’.

Daarna nam Marco Cupédo het woord en zei dat hij heel kort zou uitleggen hoe de de afgelopen vijf jaren waren verlopen, omdat hem was afgeraden de lange versie te gebruiken. Al met al sprak hij ruim een kwartier, dus hoelang is een lange versie?! Maar het moet gezegd worden, hij legde wel goed uit waarom het hele project zo lang moest duren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Eénn van de vier kamers van Hospice Zuider-Amstel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het uitzicht van de kamer op een mooi aangelegde tuin


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De sfeervolle gezamenlijke woonkamer straalt ook rust uit

In eerste instantie heette Cupédo natuurlijk ook iedereen welkom namens het bestuur en alle vrijwilligers. Die laatste groep mocht helaas niet in haar geheel aanwezig zijn vanwege de corona limiet. In de voorgaande dagen waren er al veel mensen langs geweest die het hospice mochten bewonderen en er werden leuke reacties gegeven. Cupédo vertelde over het plan en het initiatief en de vijf jaar die daar tussen in zitten. Een ontdekkingsreis want vanaf het plan wordt gekeken hoe dit te financieren, met welke mensen en dan op weg. Hij benoemde een paar pijlers uit de vijf jaar.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Marco Cupédo voorzitter van de stichting is een deskundige in de palliatieve zorg en geeft lessen aan huisartsen over de laatste levensfase van mensen

Ten eerste een pand, waar vind je dat. Na veel onderhandelingen over panden her en der werd contact gelegd met Woonzorg Nederland die vertelde dat ze het pand in de Theresiastraat helemaal wilden renoveren en naar hun wens konden maken. Om een lang verhaal kort te maken: het financiële plaatje is heel belangrijk, want de eerste twee jaar krijgt het hospice geen enkele vorm van subsidie. De onderhandelingen over de wensen duurde ruim een jaar, mede omdat er niet genoeg geld was om dit te realiseren, maar eind 2019 was het rond en kreeg Woonzorg Nederland de toestemming dat het hospice gerealiseerd kon worden.

Nadat een kleine groep het pand had bekeken was men eigenlijk vreselijk teleurgesteld, één lange gang met allemaal kleine deurtjes. Maar gelukkig was er bij Woonzorg een enorm aardige architect die zei dat hij vanwege het mooie project zijn diensten om niet aanbood. De man kwam met allerlei goede ideeën waardoor er mogelijkheden ontstonden die konden worden uitgevoerd.

De tweede pijler was geld, hoe kom je aan de financiën. Iedereen wil weten hoe je aan geld komt in de toekomst, dus er was een bedrijfsplan nodig, een meerjaren begroting moest worden opgesteld en het bleef lange tijd rekenen, rekenen en rekenen. De penningmeester van toen, Bert Calf werd door Cupédo benoemd als een soort tovenaar die zoveel berekende, bekeek en herrekende met alle wettelijke zaken er aan gekoppeld waar een hospice aan moet voldoen en het lukte hem. Temeer omdat er ook geld binnenkwam van kleine evenementen, maar ook van fondsen die werden aangeschreven. Bert Calf was een meester in het aanschrijven van deze fondsen dat het hospice de eerst komende jaren financieel al bijna helemaal rond is. Ook zijn er heel veel sponsoren die gedoneerd hebben in welke vorm dan ook waarvan hun namen op een bord bij de ingang staan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Aan de muur van het hospice hangt een bord met de namen van de sponsoren


Het volgende punt is als de handtekening is gezet - hoe moet je dan verder gaan. Er werd contact gelegd met Anita die een bedrijf heeft dat helpt om processen te begeleiden. Toen kwam Susan erbij voor pers en beheer. Na het plaatsen van een advertentie waarin gevraagd werd voor een projectleider, voor bestuursleden en andere functies kwamen er veel reacties. Anita gaf zorgadvies, Jeroen zorgde voor de website in een nieuwe vorm, hield de technische zaken draaiende en Julia ten Bookum kwam het team versterken als projectleider en dacht mee over regels, vrijwilligers en alles wat erbij komt kijken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De aanwezigen hebben geluk, want tijdens de opening regende niet en de organisatoren konden veilig en zonder coronabesmetting de opening van het hospice in de open lucht houden

Pijler drie is de zorg en begeleiding, want de vraag is dan wie de verzorging gaat uitvoeren. Uiteindelijk kwam dat tot stand door Thijs Houtappels, bestuurder van de Zonnehuisgroep Amstelland, die speciaal voor het hospice een compleet team heeft samengesteld dat ervaring heeft met palliatieve zorg. Ook werd er veel advies gegeven vanuit andere Hospices zoals Hospice Veerhuis van Marius Gort en Marianne Niewenhuis, die aangaven waar goed op te letten. Ook zijn er twee huisartsen die bekwaam zijn in de palliatieve zorg, Lucie Podzimek en Marianne van Helvoort en kregen vanuit een andere Hospice uit Winterswijk veel informatie opgestuurd zodat zij onder andere een mooi bewonersboek konden aanleggen. Joep Witteveen is de nieuwe penningmeester en ook heel goed en eigenzinnig. Door te gluren bij de buren om niet zelf het wiel uit te vinden, werd er van alles wat genomen om een eigen hospice te creëren, maar Hospice Zuider-Amstel heeft wel haar eigen identiteit.

Tot slot zei Cupédo dat het punt was gekomen dat een ieder voor een heel groot avontuur staat, want voor de hele groep van 70 vrijwilligers die allemaal een intake gesprek hebben gehad en allemaal een cursus hebben gevolgd, is het spannend hoe alles zich gaat ontwikkelen. Zij moeten de sfeer bepalen. Het hospice is een bijna thuishuis en op 4 mei 2021 komt de eerste bewoner, dan gaat het echt van start.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Marion Snoek de bedenker van het hospice verwelkomt mevrouw Joyce Langenacker
burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel, bij de opening


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De belangstelling voor de opening van het hospice is uiteraard erg groot,
want zo vaak worden er geen hospices in Amstelland geopend

Het moment suprême was aangebroken en de burgemeester van Ouder-Amstel mevrouw Joyce Langenacker werd naar voren geroepen om samen met Marion het bord aan de gevel te onthullen. Echter eerst zei ze nog een paar woorden tegen Marion: ‘Ik vind het echt fantastisch dat ik hier vandaag mag staan en ik weet hoeveel inspanning het uiteindelijk heeft gekost. Jouw droom die je altijd voor ogen hebt gehad, waar je iedereen voor warm hebt gemaakt, is gelukt. We hebben net iedereen gehoord wie daar zijn medewerking aan heeft gegeven. Er hebben zich zoveel vrijwilligers aangemeld en dat geeft ook aan dat er een enorme behoefte is aan deze voorziening. Ik vind het fantastisch dat het je gelukt is, jullie gelukt is. Van harte gefeliciteerd!’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Vlnr: Thijs Houtappels, bestuurder van de Zonnehuisgroep Amstelland, initiatiefneemster Marion Snoek en voorzitter Marco Cupédo luisteren naar de toespraak van burgemeester Joyce Langenacker

Vervolgens vond de onthulling van de naam van het hospice plaats doordat Marion en de burgemeester samen het doek weghaalden: Hospice Zuider-Amstel werd geopend onder applaus.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Marion Snoek en burgemeester Joyce Langenacker na het gevecht met het doek
om het logo van het Hospice Zuider-Amstel bij de ingang te onthullen

Marita de ceremoniemeester kondigde aan dat Sasja Martel directeur en oprichter van Hospice Immanuel ook nog een woordje wilde zeggen, aldus geschiedde. Ze meldde dat ze voornamelijk iets tegen Marion wilde zeggen, want die kwam na twee jaar bij Immanuel gewerkt te hebben haar kantoor binnengestormd met de woorden: dit wil ik ook! Sasja wist in eerste instantie niet wat ze deze dag tegen Marion wilde zeggen, maar toen schoot haar een uitspraak te binnen die wel bij Marion past namelijk: ‘Kwetsbaarheid is de moed hebben je te zien als je de uitkomst niet onder controle hebt’. Ze vertelde dat Marion erg werd geraakt door het werken in het hospice en dat ze niet wist wat ze zei toen ze dat zelf ook wilde. Marion kwam af en toe op bezoek en vertelde over de ups en downs en de voortgang en dan gaf Sasja tips, waar soms wel, soms niets mee werd gedaan. De opzet heeft hier ook heel lang geduurd, maar Sasja zei dat ze trots was op Marion en op iedereen die dit heeft verwezenlijkt. Maar nog meer voelt ze vertrouwen omdat het team uit mensen bestaat waar men op kan bouwen en vertrouwen, omdat ze doen wat ze zeggen en trouw blijven aan zichzelf. Ze eindigde met de woorden: ‘Marion jij bent één van die bouwers die mijn wereld, onze wereld een stukje mooier heeft gemaakt’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Sasja Martel spreekt Marion toe

Hierna kwam het officiële gedeelte, de handtekening zetten op het contract met de Zonnehuisgroep en dus tekenden Thijs Houtappels en Marco Cupédo de overeenkomst. Een mooi moment gevolgd door applaus.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Thijs Houtappels, bestuurder van de Zonnehuisgroep Amstelland en Marco Cupédo voorzitter van
de Stichting Hospice Zuider-Amstel tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst

Als bestuurder van de Zonnehuisgroep Amstelland kreeg Houtappels ook nog even het woord en feliciteerde iedereen met het fantastische resultaat. Hij vindt het een warm en prachtig huis en wilde wat wijze woorden zeggen vandaag. Hij kwam uit bij de Griekse filosoof Epicurus die gezegd schijnt te hebben: ‘Goed sterven is hetzelfde als goed leven’. Daarna vertelde hij over het sterfbed van zijn vader. Die haalde in de laatste maand van zijn leven iedereen van zijn familie en vrienden naar hem toe en had vooraf aangegeven dat als ze nog wat met hem hadden te bespreken, ze dat tijdens het laatste bezoek moesten doen. Houtappels vond dat een hele mooie manier om afscheid te nemen van het leven. Zijn moeder die heel anders was, wilde ook op die manier gesprekken voeren als afscheid van het leven en dat is wat hij nu in zijn werk meeneemt. Dat is ook wat dit bijna thuishuis hier wil neerzetten, veel liefde, warmte en aandacht in de laatste fase van het leven bieden. Mogelijk maken wat de bewoners willen beleven, meemaken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De heer Uğur Pekdemir directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht was ook aanwezig tijdens de opening


Marita maakte hierna nog van de gelegenheid gebruik om Henriet Groenendijk, manager wijkverpleging Zonnehuisgroep Amstelland, te bedanken, want wat er gevraagd werd was in een mum van tijd geregeld. De samenwerking is afgelopen weken al goed begonnen en vanaf nu gaan we er verder samen tegenaan. Daarna kwam Lucie Podzimek aan het woord want elke kamer in het hospice moest een naam krijgen. Marcel Dekker had in de nieuwsbrief een prijsvraag uitgeschreven en uiteindelijk werd vanuit 40 inzendingen gekozen voor iets wat met water te maken heeft, want Ouderkerk ligt aan het water. Water is het symbool voor iets dat stroomt, dat komt en gaat zoals de bewoners van het hospice, maar ook stroom voor de emoties. Zodoende zijn de namen geworden: Amstel, Holendrecht, Bullewijk en de Waver. Inzender Wilma stelde dit voor en aangezien water en een lotus in het logo staan kreeg Wilma het logo als sieraad aangeboden.

Het laatste onderdeel was het ‘aansteken van het waaklicht’. Het zal ontstoken worden als er een bewoner is overleden zodat ook de buurt hier even bij stil kan blijven staan en blijft 24 uur branden. ‘Een bescheiden lichtje voor de mensen die ons zijn ontvallen zodat ze weten dat wij aan ze denken’ zo memoreerde Marion. Na dit gebeuren werden de drankjes rondgedeeld en was het hele programma afgerond.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het waaklicht van het hospice Zuider-Amstel staat al aan

Hospice Zuider-Amstel
Het hospice is een compleet nieuw hospice onder de rook van Amsterdam. 24/7 terminale zorg van vrijwilligers, verpleegkundigen en artsen. Alle complementaire zorg die men wenst kan gefaciliteerd worden. Vier comfortabele, individuele kamers en sfeervolle gezamenlijke ruimtes. Huiselijke sfeer, met mogelijke inbreng van eigen spullen van bewoners. Onbeperkte bezoektijden voor familie en naasten. Ondersteuning bij rouwverwerking. Huisdieren zijn on. er bepaalde voorwaarden welkom. De individuele wens van elke bewoner staat centraal, alles is bespreekbaar

Afhankelijkheid
Het hospice draait grotendeels op vrijwilligers, het zijn de pijlers waar het hospice op drijft. Zij worden ondersteund door een team van professionele verpleegkundigen en huisartsen. Het hospice is de eerste twee à drie jaren financieel volledig afhankelijk van donaties, giften en andere bijdragen. Zonder de financiële steun van onder andere onderstaande instanties (en particuliere donaties) was het niet mogelijk om de deuren te openen en open te houden: Gemeente Amstelveen, Stichting Diorapthe, Kansfonds, Riki Stichting, Stichting Roparun, Bavo Stichting, Stichting Het R.C. Maagdenhuis, RABObank, Diaconie Prot. Gem. Amstelkerk, Caritas / Urbanus parochie, Gemeente Ouder-Amstel, Stichting RCOAK, Lionsclub Ouderkerk a/d Amstel, Dr. C.J. Vaillant Fonds, LVC-Yarden, Oranje Fonds, Gravin van Bylandt Stichting.

Adres: Hospice Zuider-Amstel - Theresiastraat 12 – Ouderkerk aan de Amstel



Hospicezorg is een vorm van gezondheidszorg
Hospicezorg richt zich op het verlichten van de pijn en symptomen van een terminaal zieke patiënt en het tegemoetkomen aan hun emotionele en spirituele behoeften aan het einde van het leven. Hospicezorg geeft prioriteit aan comfort en kwaliteit van leven door pijn en lijden te verminderen. Hospicezorg biedt een alternatief voor therapieën die gericht zijn op levensverlengende maatregelen die moeizaam kunnen zijn, waarschijnlijk meer symptomen zullen veroorzaken, of niet afgestemd zijn op de doelen van een persoon.

Het woord "hospice" is afgeleid van het Latijnse hospitum, dat gastvrijheid of plaats van rust en bescherming voor zieken en vermoeiden betekent. Historici menen dat de eerste hospices rond 1065 in Malta ontstonden, waar ze zorg droegen voor zieken en stervenden op weg van en naar het Heilige Land. De opkomst van de Europese kruisvaardersbeweging in de jaren 1090 bracht ongeneeslijk zieken in behandelingsplaatsen onder. In de vroege 14de eeuw opende de orde van de Hospitaalridders van St. John van Jeruzalem het eerste hospice in Rhodos. Hospices bloeiden in de Middeleeuwen, maar kwijnden weg toen religieuze ordes verspreid raakten. Ze werden in de 17de eeuw in Frankrijk nieuw leven ingeblazen door de Dochters der Liefde van Saint Vincent de Paul. Frankrijk bleef ontwikkeling zien op het gebied van hospices; het hospice van L'Association des Dames du Calvaire, opgericht door Jeanne Garnier, opende in 1843. Zes andere hospices volgden vóór 1900.

In de westerse samenleving begon het begrip hospice in Europa te ontstaan in de 11de eeuw. In de rooms-katholieke traditie waren hospices plaatsen van gastvrijheid voor zieken, gewonden en stervenden, maar ook voor reizigers en pelgrims. Het moderne hospice-concept omvat palliatieve zorg voor ongeneeslijk zieken in instellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen, naast zorg aan huis. De eerste moderne hospicezorg werd in 1967 in het leven geroepen door Dame Cicely Saunders. Saunders was een Britse verpleegster wier chronische gezondheidsproblemen haar dwongen een carrière in medisch maatschappelijk werk na te streven. De relatie die ze ontwikkelde met een stervende Poolse vluchtelinge hielp haar ideeën te sterken dat terminaal zieke patiënten barmhartige zorg nodig hadden om hun angsten en zorgen aan te pakken en palliatief comfort voor lichamelijke symptomen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.