Bijgewerkt: 3 december 2022

Het Museum Jan van der Togt eert Anthon Beeke

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
23-01-2011

Anthon Beeke, 4 februari t/m 13 maart 2011

Museum Jan van der Togt eert Anthon Beeke een van Nederlands belangrijkste grafisch ontwerpers met een expositie. Affiches, verpakkingen, logo’s en huisstijlen zijn slechts een klein onderdeel van het werk van grafisch ontwerper Anthon Beeke.

beeke Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Anthon Beeke opent een tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt in 2007


De op 11 maart 1940 geboren Amsterdammer heeft een stevig stempel gedrukt op het stadsbeeld van Amsterdam. Legendarisch zijn de vele affiches die hij ontwierp voor theatergezelschappen als Zuidelijk Toneel/Globe, Toneelgroep Amsterdam en de KunstRai. Sterke, tot de verbeelding sprekende aankondigingen van voorstellingen die niet alleen op de peperbussen in de stad, maar ook op internationale tentoonstellingen lof oogstten.

De man die ooit als slager begon, een korte periode studeerde aan de Kunstnijverheidschool, de huidige Rietveld Academie, vond al jong zijn eigen stijl en maakte daar naam mee. Eerst als zelfstandig ontwerper, later in dienst van het baanbrekende bureau Total Design en sinds 1989 onder zijn eigen naam. Uit zijn hoofd en handen vloeiden ontwerpen voor postzegels, catalogi, kinderspelen en tv-commercials. Bekend is zijn “ blote meisjes alfabet”. Later uitgebreid met cijfers en leestekens.

Vele malen nationaal en internationaal bekroond. O.a. met de H.N. Werkmanprijs, de Frans Banninck-Cocq Penning, de Theaterafficheprijs, de Laurens Janszoons Koster prijs, de Crane Letterhead Prize, maar ook de Gouden papierweger voor het meest inventieve gebruik van papier.

Beeke Amstelveen
(Foto Museum vd Togt - 2011)

De omslag van een flyer, ontworpen door Anthon Beeke


Exposities van zijn werk waren te zien in Japan, Frankrijk, Iran, de Verenigde Staten en nu vanaf 4 februari ook in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Getoond wordt vroeg werk uit eind jaren 70 waaronder spraakmakende affiches. Een deel van deze affiches wordt in beperkte oplage, slechts 8 drukken per afbeelding verkocht, genummerd en door Beeke persoonlijk gesigneerd. Tevens zal er het glasalfabet “Eiaculatum” worden getoond, welke hij in 2008 heeft gemaakt.

Naast deze tentoonstelling zal er binnenkort een documentaire door de AVRO over Anthon Beeke worden uitgezonden en verschijnen er dit jaar twee boeken, een monografie over Anthon Beeke bij uitgeverij 010 en een boek over zijn blote meisjes alfabet, vormgegeven door René Knip. De expositie wordt op vrijdag 4 februari om 19.30 uur geopend door Hedy d’Ancona en loopt tot en met 13 maart 2011.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, Amstelveen. Openingstijden woensdag tot en met vrijdag van 11.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.