Bijgewerkt: 5 december 2022

Het RIVM heeft de 'reuzenteek' onderzocht

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
24-07-2019

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft de 'reuzenteek' onderzocht die op 13 juli 2019 in het Drentse Odoorn (bij Emmen) is gevonden. Het is een Hyalomma marginatum vrouwtje. De teek uit Drenthe is de tweede vondst van een volwassen Hyalomma marginatum in Nederland dit jaar. Het eerste exemplaar werd een week eerder in de Achterhoek gevonden. Het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ) onderzocht beide locaties en vond daarbij verder geen andere Hyalomma-teken.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2019)

Hyalommateken (l) zijn duidelijk groter dan de in Nederland veel voorkomende schapenteek (r)


Mogelijke ziekteverwekkers. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  onderzocht de Hyalomma-teek uit Drenthe en trof er géén Krim-congovirus in aan. Sinds 2012 zijn ongeveer vijftig Hyalomma-teken die in Noordwest Europa zijn gevonden getest voor het Krim-congovirus. Alle testen waren negatief, geen van deze teken had het virus bij zich.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2019)

Hyalomma marginatum teek op een duim. Het is een harde teek die bij vogels, waaronder bij de bleke rotsmartine zwaluw, werd aangetroffen. Deze teek is betrokken bij de overdracht van het Bahig-virus, een pathogeen arbovirus, waarvan eerder werd gedacht dat het alleen door muggen werd overgedragen. Het Krim-Kongo hemorragisch koortsvirus is ook ontdekt bij teken van dit type, die bij trekvogels in Marokko zijn verwijderd


In de Hyalomma-teek uit Drenthe werd wel de Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te diagnosticeren en te behandelen met antibiotica. Voor paardenhouders is het goed om te weten dat de Hyalomma-teek parasieten bij zich kunnen dragen waar paarden piroplasmose van kunnen krijgen. Deze ziekteverwekkers werden niet gevonden in de teek uit Drenthe.Wat kunt u doen? Bent u in het groen geweest? Controleer dan uzelf en uw kinderen op tekenbeten. Ongeacht door welke tekensoort u gebeten bent, verwijder de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar. Krijgt u na enkele dagen of maanden klachten zoals een ring of vlek op de plek van de tekenbeet? Neem dan contact op met de huisarts en vertel dat u onlangs een tekenbeet heeft gehad. Neem ook contact op met uw huisarts als u koorts, zenuwklachten, spier- of gewrichtspijn krijgt. Het spreekt voor zich dat teken niet alleen in Nederland voorkomen. Denk dus ook aan de tekencheck als u in het buitenland recreëert in het groen.

Wilt u een Hyalomma-teek melden? Door meldingen van burgers kon het CMV al twee waarnemingen van Hyalomma-teken bevestigen. Maar niet alle meldingen kloppen. Het is daarom belangrijk een deskundige vast te laten stellen of het om een Hyalomma-teek gaat. Melden van Nederlandse vondsten kan via de website van de NVWA (zoek op Hyalomma). Daar is ook informatie over herkenning te vinden. Kijk ook rond op de website van TekenradarAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.